Goţiu: România riscă penalităţi de peste 100.000 euro/zi pentru că n-a transpus confiscarea extinsă a averilor

Liviu Dragnea şi Mihai Goţiu
Liviu Dragnea şi Mihai Goţiu (Mihai Goţiu)

Senatorul USR Mihai Goţiu a atras atenţia, sâmbătă, că România riscă să plătească penalităţi de peste 100.000 de euro/zi pentru că n-a transpus în legislaţia naţională, pe deplin, confiscarea extinsă a averilor dobândite prin infracţiuni, astfel că proiectul depus de USR în acest sens este cu atât mai important.

"Împreună, toţi parlamentarii USR, ne-am asumat şi am depus propunerea legislativă de confiscare extinsă, pe model european, a averilor dobândite în urma săvârşirii de infracţiuni. A trecut prea mult timp de când hoţii şi corupţii, de la primele nivele, până la cei care au făcut sute de milioane de euro din combinaţii ilegale, şi au ajuns până în fruntea statului, scapă doar cu ceva ani de puşcărie. Apoi, când ies de la pârnaie (executată şi asta, de multe ori, în regim privilegiat), n-au nicio problemă să se bucure de vilele (de prin ţară, ori din Brazilia sau Madagascar), de moşiile şi conturile de prin bănci, toate dobândite prin sărăcirea tuturor celorlalţi cetăţeni. Ba, îi mai şi vedem pe la televiziuni, ori prin alte mijloace de comunicare, dându-ne sfaturi 'de viaţă', atacându-i pe oamenii cinstiţi, sfidându-ne provocator şi agresiv", a precizat Goţiu.

Culmea e că România a intrat, a continuat senatorul, în infrigement şi riscă chiar să plătească penalităţi de peste 100.000 de euro/zi pentru că n-am transpus în legislaţia naţională, pe deplin, confiscarea extinsă.

"Adică tot cetăţenii vor ajunge să plătească pentru că nu le-am luat averile dobândite ilegal de cei care ne-au furat! Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţionale săvârşite în Uniunea Europeană trebuia transpusă integral în legislaţia românească până în octombrie 2015. Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că ar fi afectat multe interese, drept pentru care Comisia Europeană s-a văzut nevoită să declanşeze procedura de infringement împotriva României, ceea ce înseamnă că ţara noastră riscă sancţiuni însemnate, care pot ajunge şi la 115.000 euro pentru fiecare zi de întârziere", a declarat Goţiu.

Conform liderului USR, puţinele modificări legislative făcute de către autorităţile de la Bucureşti în sensul transpunerii Directivei europene s-au concretizat, mai degrabă, în piedici în calea confiscării extinse, introducându-se în Codurile penale prevederi care restrâng nejustificat aria de aplicare a confiscării extinse (să poată fi confiscate doar bunurile achiziţionate cu cel mult 5 ani înainte sau după săvârşirea infracţiunii şi numai dacă au fost comise anumite infracţiuni, valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată să depăşească vădit veniturile obţinute în mod licit, etc.).

"Propunera legislativă a USR presupune modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală astfel încât să se extindă aria infracţiunilor în legătură cu care să poată fi dispusă confiscarea extinsă (să se aplice pentru toate faptele penale pentru care maximul special al pedepsei este de 4 ani sau mai mare, dacă sunt susceptibile de a procura un folos material făptuitorului). De asemenea, proiectul elimină limita de 5 ani pentru dobândirea bunurilor ce pot fi confiscate şi introduce un criteriu de apreciere constând în diferenţa dintre venituri şi 'standardul de viaţă' al persoanei condamnate, putându-se include aici şi averea persoanelor asupra cărora condamnatul are influenţă. Această din urmă modificare se bazează pe realitatea că, de foarte multe ori, pentru a-şi ascunde foloasele infracţionale, cei care comit fapte penale achiziţionează bunuri ori plasează investiţii prin intermediul unor persoane aflate sub influenţa lor, dar care nu au o legătură directă, aparentă, cu infracţiunile în sine", a explicat Goţiu.

Nu în ultimul rând, senatorul arată că proiectul creează cadrul legal pentru ca instanţa să poată dispune confiscarea extinsă când are convingerea că bunurile supuse confiscării provin din infracţiuni în general, nu numai din fapte penale similare celor pentru care persoana a fost condamnată, şi introduce pentru procuror obligativitatea instituirii de măsuri asiguratorii pentru a pune la adăpost bunurile ce pot face obiectul confiscării speciale sau confiscării extinse.

"În democraţie, hoţii stau la puşcărie! Şi mai mult de atât, ce au furat trebuie returnat celor furaţi. Asta înseamnă, cu adevărat, JUSTIŢIE. Şi asta zic că-i sperie mai mult pe hoţi, decât pauzele de scris memorii pe la Prahova ori Jilava!", a conchis Goţiu.

Mai multe detalii despre legea USR, aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne