Google Maps dezvăluie pentagrame gigantice în zone izolate din Kazahstan

Pentagramă descoperită în Kazahstan
Pentagramă descoperită în Kazahstan (Google Maps)

Adepţii teoriei conspiraţiei au un nou subiect de discuţie: În stepele Asiei Centrale, într-un colţ izolat din Kazahstan, există o pentagramă mare gravată în suprafaţa Pământului. Ce semnificaţie are misterioasa structură?

Pentagrama, o stea cu cinci colţuri înconjurată de un cerc, este situată intro zonă izolată aflată la aproximativ 20 km către vest de oraşul Lisakovsk şi apare clar pe Google Maps.

Regiunea care înconjoară Lisakovsk este plină de ruine arheologice antice, aşezări din epoca bronzului, cimitire etc - dintre care multe nu au fost încă explorate.

Ce caută acest simbol bizar, care măsoară aproximativ 366 de metri în diametru pe partea laterală a unui lac pustiu din nordul Kazahstan? În mod natural, mai multe comentarii online au legat deja gigantica pentagramă de sectele satanice sau membrii ai lumii interlope.

Mai dubios este că dacă dai zoom în centrul pentagramei se vor vedea două locuri evidenţiate de către vizitatorii anterioare ai Google Maps: Un punct este numit Adam, iar celălalt, Lucifer - un nume de multe ori legat de Satan.

Pentagrama este un simbol antic folosit de multe culturi (non-satanice) precum şi de grupuri religioase. Acesta a fost adoptată de către mesopotamieni, pitagoreici (urmaşii lui Pitagora, matematicianul grec antic), creştinii dar şi de membri cultelor satanice.

Pentagrama din Kazahstan nu este cu siguranţă prima descoperire ciudată găsită cu Google Maps. Gravate pe podea deşertului din New Mexico sunt două diamante mari, înconjurate de o pereche de cercuri care se suprapun. Potrivit relatărilor, aceasta este locul unui buncăr ascuns aparţinând Bisericii Scientologice, scrie autorul unei cărţi despre grupul religios.

Deşi este dificil să discerni dintr-o fotografie aeriană ce reprezintă exact pentagrama din Kazahstan, Emma Usmanova, un arheolog cu ani de experienţă în zona Lisakovsk, are o posibilă explicaţie.

"Este conturul unui parc făcute în formă de stea", a declarat Usmanova pentru LiveScience. Steaua a fost un simbol popular în timpul epocii sovietice (Kazahstanul a făcut parte din fosta Uniune Sovietică până la dizolvarea acesteia în 1991). Stelele au fost deseori folosite în întreaga Uniune Sovietică pentru a decora faţade de clădiri, steaguri şi monumente. Într-adevăr, mai multe comentarii online au sugerat că acela este locul unei baze militare sovietice abandonate.

Aceasta nu este prima pentagramă descoperită în regiune cu ajutorul Google Maps. O altă pentagramă gigantică, cu un diametru de aproximativ 200 de metri, a fost descoperită în apropiere de satul Aktau.