Google ascunde clienţilor existenţa unui microfon într-un sistem de alarmă pentru locuinţe

(Getty Images)

Google a recunoscut că a instalat microfoane ascunse într-un produs pentru locuinţe şi nu a anunţat clienţii de existenţa lor, potrivit publicaţiei The Independent.

Compania a precizat că nu a intenţionat să ţină secrete dispozitivele de ascultare şi că acest lucru s-a întâmplat din cauza unei “erori”.

Sistemul de alarmă Nest Secure nu a inclus microfonul ca parte a specificaţiilor tehnice, însă nu s-a “intenţionat ca acest lucru să fie secret”, a declarat compania Google.

Prezenţa microfoanelor a devenit cunoscută după ce Google a anunţat că un update de program pentru sistemul Nest Secure îi va permite acestuia să folosească helper-ul Google Assistant – care este activat de voce şi are la bază inteligenţă artificială – pentru a răspunde la întrebări şi comenzi.

Până atunci, pagina de web a produsului nu a specificat că acesta conţinea un microfon. De atunci, pagina a fost actualizată.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat: “Microfonul nu trebuia să fie un secret şi ar fi trebuit să fie inclus în lista cu specificaţiile tehnice. A fost o eroare din partea noastră. Microfonul nu a fost niciodată pornit şi este activat doar când utilizatorii accesează în mod specific acea opţiune.

“Sistemele de securitate folosesc deseori microfoane pentru a oferi caracteristici care se bazează pe detectarea sunetului. Am inclus microfonul în dispozitiv pentru a putea oferi funcţii suplimentare clienţilor noştri în viitor, precum abilitatea de a detecta sticla spartă”.