Germania şi Franţa anunţă proiectul comun al unui avion de vânătoare de generaţie nouă

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen.
Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen. (Getty Images)

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen şi omologul său francez Florence Parly au anunţat miercuri un proiect comun pentru producerea unui nou avion de vânătoare, potrivit Deutsche Welle.

Von der Leyen şi Parly au discutat în Gennevilliers, în apropierea Parisului, într-o locaţie operată de Safran Aircraft Engines, care va produce motorul noului avion în colaborare cu firma germană MTU Aero Engines.

Ministrul Parly a lăudat iniţiativa comună pe Twitter, precizând că noul proiect “va confirma relaţia strânsă dintre forţele noastre aeriene în ceea ce priveşte aspectul operaţional şi tehnologic”.

Doi ani de pregătiri

Von der Leyen a discutat despre amploarea proiectului, anunţând că firma franceză Dassault Aviation şi producătorul european Airbus au semnat deja un contract pentru elaborarea unui studiu pentru un sistem de luptă aerian comun.

Noul avion de vânătoare este o componentă a Sistemului de Arme de Nouă Generaţie (Next Generation Weapons System - NGWS), în cadrul căruia avioane de vânătoare operate de piloţi lucrează împreună cu alte tipuri de arme noi şi “roiuri” de drone ce sunt conectate la sistemul respectiv printr-un aşa zis “nor de luptă”.

La rândul său, NGWS face parte din proiectul Future Combat Air System (FCAS), care a fost iniţial anunţat de preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel în iulie 2017. Proiectul va include o varietate de rachete şi vehicule aeriene pilotate de la distanţă.

În luna ianuarie, Airbus Defense and Space şi Dassault Aviation au primit un contract de doi ani în valoare de 65 milioane de euro pentru a produce structura noului proiect FCAS. Banii vor fi împărţiţi egal de către partenerii europeni.

Semnarea contractului, miercuri, este rezultatul a doi ani de activităţi de pregătire desfăşurate de Airbus, Dassault, Safran şi MTU. Compania franceză de electronice Thales şi producătorul european de rachete MBDA vor participa de asemenea la acest demers comun.

În momentul finalizării, noul avion va înlocui avioanele de vânătoare Eurofighter şi Rafale folosite în prezent de forţele aeriene germană şi franceză. Deşi zboruri demonstrative sunt programate pentru 2025, nu se preconizează ca avionul să fie folosit până în 2040.

Partenerii europeni sunt bineveniţi

Ministrul german al Apărării a precizat că Spania urmează să se alăture proiectului comun în următoarele luni, iar un reprezentant al forţelor armate franceze a anunţat că proiectul este deschis şi altor parteneri europeni, de asemenea.

Proiectul a devenit posibil după ce Germania a luat în considerare apelurile francezilor de a scoate, în urmă cu câteva zile, avionul de vânătoare american stealth F-35 produs de Lockheed Martin dintr-o licitaţie în valoare de câteva miliarde de euro. Armata germană urmăreşte să înlocuiască avioanele de luptă învechite Tornado, iar printre principalii candidaţi rămân avionul F/A-18 Super Hornet de la Boeing şi avionul NATO Eurofighter Typhoon de la Airbus, potrivit Zero Hedge.

Tornado este depăşit şi nu poate transporta focoase nucleare americane, iar Germaniei i se cere să deţină astfel de avioane ca parte a obligaţiilor faţă de NATO. Franţa s-a opus includerii avioanelor F-35 în licitaţie, susţinând că acestea vor reprezenta un competitor direct la proiectul comun franco-german anunţat de Van der Leyen şi Parly.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe