Germania: ministrul apărării, în centrul unui scandal legat de un proiect anulat pentru drone Eurohawk

Ministrul german al apărării Thomas de Maiziere.
Ministrul german al apărării Thomas de Maiziere. (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
22.05.2013

Ministrul german al apărării, Thomas de Maiziere (CDU), se confruntă cu tot mai multe acuzaţii legate de un proiect anulat pentru adaptarea unor aeronave nepilotate de tip Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk (folosite şi de NATO, n.r.) pentru forţele aeriene germane, sub numele de EuroHawk. Până ce ministrul va da explicaţii în faţa comisiei legislative de apărare, la 5 iunie, polemica se extinde, notează miercuri Frankfurter Allgemeine Zeitung.

La 15 mai, Ministerul german al Apărării a anunţat că renunţă la proiect, din cauza unor probleme legate de atestare şi costurile acesteia. Un raport al serviciului ştiinţific al parlamentului de la Berlin consideră ilegal faptul că Ministerul Apărării a ascuns încă de la început informaţii faţă de Curtea de Conturi.

Potrivit normelor de securitate ale companiei americane care produce dronele, Curtea de Conturi din Germania ar fi primit rapoarte incomplete cu privire la costurile proiectului - care s-au ridicat în final la peste 500 de milioane de euro.

Opoziţia aşteaptă mai multe explicaţii de la ministrul Maiziere: de ce proiectul nu a fost anulat mai devreme şi dacă Ministerul ştia cu mai mult timp înainte de problemele legate de certificarea pentru zbor în spaţiul european.

Şeful formaţiunii ecologiste Die Grüne, Jürgen Trittin, susţine că de Maizičre a încălcat legea: 'este evident că la cel mai înalt nivel din cadrul Ministerului Apărării, s-a decis ca informaţiile transmise Curţii de Conturi să nu fie complete şi nici corecte. Asta este o încălcare a legii'. Critici au venit chiar din partea colegilor de guvernare, întrucât purtătorul de cuvânt liberal (FDP conduce Germania în coaliţia cu CDU-CSU, a cancelarului Angela Merkel, n.r.) Elke Hoff susţine că 'nu se poate să fie cheltuiţi banii contribuabililor şi ulterior nimeni să nu mai priceapă pentru ce'.

Uniunea contribuabililor din Germania susţine, prin vocea preşedintelui Reiner Holznagel, că în Ministerul Apărării 'trebuie să cadă capete'. În plus, chiar preşedintele unei asociaţii din cadrul armatei germane, Ulrich Kirsch, susţine că situaţia din jurul proiectului EuroHawk ar fi o 'chestiune de neglijenţă, lipsă de explicaţii şi decizii nemaiauzite', indicând că există astfel de probleme în Ministerul Apărării încă din 2004.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor