Cancelarul Angela Merkel câştigă puncte electorale în pofida ofensivei opoziţiei social-democrate (sondaj)

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.05.2013

Principalul partid de opoziţie din Germania - SPD, social-democraţi - se află în continuare cu mult în urma partidului de guvernare - uniunea conservatoare CDU-CSU condusă de cancelarul german Angela Merkel, relevă datele unui sondaj de opinie, publicate cu exact patru luni înainte de alegerile parlamentare din 22 septembrie.

SPD ar câştiga 24% din voturi - şi acesta este un nivel cu doar un punct procentual mai ridicat faţă de rezultatele electorale zdrobitoare de la ultimele alegeri, din 2009. Cotidianul german Der Spiegel comentează că astfel, în ciuda ofensivei liderului SPD Peer Steinbrück, care şi-a anunţat recent aşa-numita echipă a competenţei (Kompetenzteam) cu care vrea să câştige alegerile, nu se preconizează niciun progres în preferinţele electoratului.

În schimb, lucrurile stau tot mai bine pentru Angela Merkel, a cărei Uniune creşte cu un punct, la 41% din preferinţele electoratului, şi se află cu 17 puncte procentuale înaintea contracandidaţilor social-democraţi.

Liberalii de la FDP ar câştiga numai 4% din voturi - procent insuficient pentru a atinge pragul electoral şi a ajunge în parlament.

Ecologiştii - Die Grünen - ar câştiga 13% din voturi, iar formaţiunea de stânga Die Linke creşte cu un punct, la 8% din preferinţele electoratului.

Partidul Piraţilor şi partidul anti-euro'Alternative für Deutschland' ar obţine fiecare numai 3% din voturile exprimate.

Sprijinul atât de ridicat pentru CDU-CSU se explică, după cum susţine şeful instituţiei de sondare a opiniei publice Forsa, Manfred Güllner, mai ales prin prisma popularităţii de care se bucură cancelarul german Angela Merkel. 59% dintre germani ar fi de acord cu alegerea directă a acesteia în funcţia de cancelar, şi numai 20% susţin acelaşi lucru în privinţa contracandidatului ei, Peer Steinbrück. Acesta este sprijinit de nici 60% dintre proprii alegători ai SPD, mai arată datele sondajului.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.503 persoane, între 13 şi 17 mai, şi prezintă o marjă de eroare de ą2,5%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor