Angela Merkel stârneşte o răzmeriţă în CDU din cauza poziţiei privind componentele Huawei în reţeaua de 5G

(Fred Dufour/AFP/Getty Images)

Potrivit colegilor creştin-democraţi ai cancelarului german, este nevoie urgentă de elaborarea unor „standarde de securitate” pentru a decide în mod eficient dacă tehnologia 5G a companiei chineze Huawei va sta la baza infrastructurii germane în cele din urmă.

Liderii Uniunii Creştin Democrate (CDU) - partidul Angelei Merkel - l-au sfidat pe cancelarul german, susţinând o moţiune care să oblige Bundestagul să analizeze politica guvernului german asupra relaţiei cu compania chineză Huawei, sugerează un raport al publicaţiei Bild.

Mai mulţi parlamentari CDU au depus iniţial o moţiune prin care au solicitat excluderea Huawei de la licitaţiile pentru construirea noii reţele 5G, dar moţiunea a fost ulterior modificată pentru a elimina cererea, deşi guvernul a fost sfătuit să „dea rapid” proiectul de lege pentru Bundestag.

Publicaţia germană a raportat că moţiunea urmează să fie votată la o conferinţă a partidului de la Leipzig în acest weekend şi a asigurat susţinerea mai multor parlamentari CDU, inclusiv a fostului ministru Norbert Rottgen şi secretarului general al partidului, Paul Ziemiak şi chiar a Ministrului Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, succesoarea lui Merkel la preşedinţia CDU, potrivit unor surse anonime citate de ziar.

Kramp-Karrenbauer a declarat joi pentru RTL că iniţiativa deschide calea pentru definirea „standardului de securitate” şi „vom verifica dacă va fi respectat”.

Cu toate acestea, Jennifer Gross, din delegaţia CDU pentru Renania-Palatinat, citată de DW, a respins afirmaţiile potrivit cărora Partidul ar avea o poziţie divergentă de cea a cancelarului: "Vom sprijini cancelarul, deşi există păreri şi aripi diferite în partid", a spus Gross, adăugând că "va fi interesată să vadă rezultatele astăzi".

De asemenea, Rottgen a subliniat pentru Bild că „amendamentul este marginal”, deşi includerea Bundestag-ului în luarea deciziilor este considerată de natură să irite cancelarul.

Deocamdată, nu a fost luată nicio decizie finală dacă Germania va permite companiei Huawei să-şi instaleze reţelele în toată ţara, pe fondul îngrijorărilor că gigantul chinez poate încorpora echipamente care să spioneze comunicaţiile.

Într-un interviu acordat publicaţiei Tagesspiegel la începutul acestei săptămâni, Rottgen a susţinut că „nu trebuie să permitem nicio influenţă a statului chinez pe reţeaua 5G” şi a sugerat că Germania ar trebui să încerce să sprijine progresele tehnologice europene şi să le folosească pe acestea.

Poziţia lui Merkel asupra infrastructurii de ultimă generaţie 5G este că toţi ofertanţii sunt bineveniţi, atât timp cât îndeplinesc anumite cerinţe de securitate formulate de cele două autorităţi ale Germaniei: Oficiul Federal pentru Securitatea Informaţiilor (BSI) şi Agenţia Federală de Reţea (BNetzA).

Cu toate acestea agenţiile anglo-saxone de informaţii, în special cele americane, australiene şi neo-zeelandeze, susţin de mai multe luni o campanie de conştientizare asupra pericolelor de a avea tehnologie chineză 5G în infrastructura naţională a ţărilor aliate.

China este cunoscută pentru atacurile de spionaj cibernetic şi numărul mare de deturnări de date şi trafic din occident în China.