Georgia: Manifestanţii revin pe străzi în pofida demisiei preşedintelui Parlamentului

Mii de manifestanţi protestează în faţa Parlamentului din Tbilisi,  Georgia, 21 iunie 2019
Mii de manifestanţi protestează în faţa Parlamentului din Tbilisi, Georgia, 21 iunie 2019 (Getty Images)

Pentru cea de-a doua noapte consecutivă, mii de persoane au protestat vineri în faţa Parlamentului din Georgia, cerând alegeri parlamentare anticipate, potrivit Deutsche Welle.

Între 10.000 şi 15.000 de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului din capitala Tbilisi, în ciuda ciocnirilor violente de joi cu poliţia, în timpul cărora au fost raportaţi 240 de răniţi.

Mulţi dintre manifestanţi au purtat petice pe ochi în onoarea celor care şi-au pierdut ochii în ciocnirile violente cu poliţia şi au purtat pancarte cu mesaje precum „Nu ne împuşcaţi – suntem copiii voştri”.

Vineri, preşedintele Parlamentului georgian, Irakli Kobakhidze, a demisionat din funcţia sa după ce manifestanţii şi opoziţia i-au cerut demisia.

Kobakhidze a fost tras la răspundere pentru o controversată vizită efectuată de o delegaţia rusă, în timpul căreia un parlamentar rus s-a adresat, joi, Parlamentului georgian de pe locul preşedintelui instituţiei.

Opoziţia cere acum alegeri parlamentare anticipate şi demisia ministrului de interne Giorgi Gakharia ca urmare a reacţiei violente a poliţiei la protestele de joi noaptea.

Ca răspuns la proteste, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret prin care interzice temporar companiilor aeriene ruseşti să efectueze curse către Georgia începând cu luna iulie.

Purtătorul său de cuvânt a condamnat protestele ca fiind o „provocare rusofobă”.

Tensiunile dintre Rusia şi Georgia rămân ridicate, la peste un deceniu după ce cele două naţiuni au fost implicate într-un război de scurtă durată în urma căruia Georgia a pierdut practic două bucăţi mari din teritoriul său – Osetia de Sud şi Abhazia.

Moscova a recunoscut ambele regiuni drept state independente şi a staţionat în fiecare dintre ele baze militare permanente, ducând la o amplificare a sentimentului anti-rusesc în regiune şi la condamnări din partea Occidentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe