Avion de luptă elveţian se apropie “la mustaţă” de o aeronavă rusă. Moscova acuză Parisul pentru incident

Un avion de luptă elveţian, şi nu unul francez, s-a apropiat de o aeronavă rusească care transporta o delegaţie parlamentară spre Geneva. Rusia a învinuit iniţial Franţa pentru incident şi l-a convocat pe ambasadorul francez la Moscova.
Avion de luptă elveţian F/A-18.
Avion de luptă elveţian F/A-18. (Captură Foto)

Un purtător de cuvânt al armatei elveţiene, Peter Minder, a declarat că unul dintre avioanele sale de luptă F/A-18 a zburat luni foarte aproape de un avion rusesc care transporta o delegaţie parlamentară, conform Deutsche Welle.

Minder a declarat agenţiei ruse de ştiri TASS că a fost vorba de o procedură standard şi că situaţia respectivă nu reprezintă “nimic ieşit din comun”.

Anterior, în aceeaşi zi, Ministerul rus de Externe a acuzat Franţa că unul dintre avioanele sale a zburat “periculos de aproape” de un avion de pasageri în spaţiul aerian elveţian care transporta o delegaţie parlamentară rusească, din care făcea parte şi preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului, Serghei Narîşkin.

Un purtător de cuvânt din partea lui Narîşkin a declarat agenţiei de ştiri AFP că avionul de luptă s-a apropiat suficient de mult de aeronava rusească încât pasagerii acesteia i-au putut face poze. Un membru al delegaţiei, Serghei Gavrilov, a declarat agenţiei de ştiri TASS că incidentul a fost un “act neprietenos din partea NATO”.

Elveţia este o ţară neutră şi nu este membră a NATO.

După ce a învinuit Franţa pentru incident, Ministerul rus de Externe a susţinut, într-o declaraţie, că “acţiuni precum cele comise de Paris subminează posibilitatea folosirii Franţei ca un loc pentru întâlniri şi discuţii multilaterale”. În plus, Moscova l-a convocat pe ambasadorul francez pentru a oferi o explicaţie.

Franţa a negat că unul dintre avioanele sale de luptă ar fi fost implicat în incident, adăugând că a fost vorba de un avion elveţian.

Ministerele franceze de externe şi al apărării au emis o declaraţie în care şi-au exprimat “regretul” pentru convocarea ambasadorului francez.

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de incidente în spaţiul aerian între Rusia şi statele europene. La începutul lunii, Turcia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce a declarat că un avion de luptă rusesc care opera în Siria a pătruns pentru scurt timp în spaţiul aerian turcesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe