Obama: Rusia nu poate aduce pacea în Siria cu ajutorul bombelor

În condiţiile amplificării conflictului sirian, şeful de la Casa Albă a avertizat Moscova că loviturile aeriene ruseşti desfăşurate în Siria nu vor aduce pacea în această ţară.
Barack Obama
Barack Obama (JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama a avertizat liderii ruşi că nu pot să îşi „paveze cu bombele drumul către o soluţie paşnică” în Siria, conform RFE/RL.

Obama a declarat vineri că nu s-a ajuns la „un acord în termeni de strategie” cu Rusia, care a desfăşurat în această săptămână atacuri majore asupra fortăreţelor rebele siriene din Alep şi Homs, în coordonare cu armata siriană şi aproximativ 2.000 de soldaţi iranieni.

Liderul american a mai declarat că Iranul „doar amplifică ceea ce a făcut în ultimii cinci ani, la fel şi Rusia.”

„Teoria lor de bază asupra soluţionării crizei din Siria nu a funcţionat.”

„Alegerea lor iniţială a fost (...) aceea de a trimite arme şi bani lui Assad şi [sperând că] acesta va fi capabil să pună capăt rebeliunii. Şi când aceasta nu a funcţionat, au cerut grupului Hezbollah să intervină şi l-au înarmat. Apoi au trimis [în Siria] proprii lor consilieri militari dar nici asta nu a funcţionat”, a declarat Obama.

„Acum ruşii au intrat [în Siria] şi Iranul va trimite mai mulţi oameni ... dar nici acest lucru nu va funcţiona deoarece ei încearcă să susţină un regim care, în ochii majorităţii poporului sirian, nu este legitim.”

Armata israeliană şi sursele sale de informaţii au dezvăluit, joi, că 3.000 de soldaţi ai Gărzilor Revoluţionare Iraniene au aterizat în secret în Siria, aceasta fiind cea mai mare forţă terestră iraniană care a păşit vreodată pe teritoriul sirian.

Până acum, Israelul a ţinut ascunse informaţiile pe care le-a obţinut cu privire la mişcarea forţelor iraniene. Totuşi, luând în considerare numărul mare al soldaţilor, desfăşurarea continuă de forţe iraniene şi ruseşti în Siria şi posibilitatea ca trupele iraniene să fie trimise pe partea siriană a Înălţimilor Golan, liderii israelieni au decis să facă publice informaţiile.

Israelul este îngrijorat că Iranul ar putea profita de transferul trupelor israeliene de la graniţele sale nordice – care sunt trimise pe “fronturile” interne pentru calmarea violenţelor comise de palestinieni – pentru a obţine câştiguri teritoriale la graniţa dintre Israel şi Liban şi în zona Înălţimilor Golan.

Surse americane ale apărării au dezvăluit miercuri noapte că Rusia a transportat în Siria unităţi militare cubaneze care vor lupta alături de armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Sursele au declarat că soldaţii sunt membri ai unităţilor cubaneze de blindate şi vor conduce tancuri siriene, adăugând că ministrul cubanez al Apărării, generalul Leopoldo Cintra Frias, se află în Siria împreună cu soldaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe