Gazprom reia livrările de gaz în estul Ucrainei. Kievul nu vrea să plătească pentru gazul “Novorusiei”

(Getty Images)
Andrei Popescu
20.02.2015

Compania rusă de stat Gazprom a început să furnizeze gaz direct în zonele estice separatiste ale Ucrainei, după ce liderii separatisti au anunţat că guvernul ucrainean a sistat livrările. Compania ucraineană de stat, Naftogaz, a anunţat că nu va plăti pentru gazul furnizat teritoriului necontrolat de Kiev, din moment ce nu poate şti cu siguranţă ce cantitate va fi livrată.

“Începând cu ora 16:00 (13:00 GMT) în 19 februarie, Gazprom furnizează gaz către Ucraina, incluzând prin staţiile de contorizare a gazului din Prokhorovka şi Platovo, într-un volum de 12 milioane mc zilnic”, a declarat joi directorul general al Gazprom Alexei Miller, citat de RIA Novosti.

Forţele rebele de paramilitari rusi au declarat anterior că guvernul de la Kiev a întrerupt brusc livrările de gaze în regiunea estică, fără avertisment, exprimându-şi dorinţa de a avea acces la gazul rusesc.

În acelaşi timp, compania naţională ucraineană de gaz, Naftogaz, a confirmat suspendarea livrărilor, dar a susţinut că de vină sunt avariile provocate de luptele continue din estul Ucrainei.

“Reluarea livrărilor este imposibilă datorită luptelor continue”, care au împiedicat echipele de întreţinere să îşi desfăşoare în siguranţă operaţiunile de reparare, conform unei declaraţii emise de Naftogaz.

Miller a declarat că livrarea gazului în zonele afectate se face în conformitate cu actualul contract de vânzare-cumpărare dintre Gazprom şi Naftogaz.

Dar preşedintele Naftogaz, Andrei Kobolev, a declarat că această companie va refuza să efectueze plăţi pentru gazul rusesc livrat în estul Ucrainei din moment ce nu deţine niciun control asupra teritoriului unde se află conductele avariate şi pentru că nu se poate stabili cât de mult gaz va fi livrat.

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat joi că Moscova poate livra ajutoare “umanitare” către teritoriile controlate de forţele pro-ruse şi sub forma livrărilor de gaz şi a ordonat Ministerului rus al Energiei să coordoneze cu Gazprom această problemă.

Conflictul separatist continuă în estul Ucrainei în ciuda unui plan de pace încheiat săptămâna trecută la Minsk între Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa şi care prevede, printre altele, încetarea focului începând cu 15 februarie, retragerea artileriei grele de pe ambele părţi ale frontului şi retragerea forţelor şi armelor străine din Ucraina.

Paramilitarii sprijiniţi de Rusia şi-au intensificat ofensiva asupra oraşului strategic Debalţevo, forţând miercuri trupele guvernamentale să se retragă din acest nod feroviar care leagă Doneţk şi Lugansk.

În timpul retragerii din Debalţevo, 13 soldaţi ucraineni au fost ucişi, 157 răniţi, 93 au fost luaţi prizonieri de paramilitari şi 82 sunt daţi dispăruţi, în urma atacurilor paramilitarilor proruşi asupra trupelor ucrainene în timpul retragerii acestora din urmă de la Debalţevo, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Apărării.

Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel consideră că acest plan pentru pace încă poate fi pus în aplicare, exprimându-şi reţinerile în privinţa susţinerii unei eventuale înarmări a forţelor ucrainene sau a unei înăspriri a regimului de sancţiuni aplicat Rusiei pentru rolul său în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor