Luptele continuă în estul Ucrainei, în ciuda încercărilor de a revitaliza acordul de pace


Soldaţi ucraineni în apropiere de Artemivsk, 19 februarie 2015.
Soldaţi ucraineni în apropiere de Artemivsk, 19 februarie 2015. (Captură Foto)

Luptele au continuat joi în unele zone din estului Ucrainei în ciuda eforturilor europene de resuscitare a acordului de încetare a focului, la o zi după ce separatiştii pro-ruşi au forţat mii de soldaţi ucraineni să se retragă dintr-un oraş strategic.

Naţiunile occidentale refuză să renunţe la acordul de pace intermediat de Franţa şi Germania săptămâna trecută, chiar dacă rebelii l-au încălcat pentru a ocupa oraşul Debalţevo, un important nod feroviar.

Bombardamentele au continuat joi în apropierea oraşului Debalţevo şi oficialii locali din teritoriul deţinut de guvernul ucrainean au declarat că rebelii au lansat proiectile şi asupra unui alt oraş situat mai spre sud.

Kievul se teme că rebelii se pregătesc pentru un asalt asupra portului Mariupol, un oraş cu 500.000 de locuitori şi de departe cel mai important oraş deţinut de guvern în cele două provincii rebele estice.

“Chiar acum au loc atacuri cu mortiere asupra Şirokine”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, făcând referire la un sat situat la aproximativ 30 km est de Mariupol, de-a lungul coastei Mării Azov. “Încă nu există încercări de a ocupa poziţiile noastre. Rebelii îşi aduc rezerve.”

Mii de soldaţi ucraineni obosiţi şi demoralizaţi s-au retras miercuri din Debalţevo în cadrul uneia dintre cele mai grele înfrângeri suferite de Kiev în timpul celor 10 luni de lupte, perioadă în care au murit peste 5.000 de oameni.

Totuşi, retragerea din oraşul Debalţevo nu s-a derulat într-un mod paşnic şi fără incidente, ţinând cont că 13 soldaţi ucraineni au fost ucişi, 157 răniţi, 93 au fost luaţi prizonieri de separatişti şi 82 sunt daţi dispăruţi, în urma atacurilor paramilitarilor proruşi asupra trupelor ucrainene în timpul retragerii acestora din urmă de la Debalţevo, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Apărării.

În plus, autorităţile ucrainene au declarat că au mobilizat unele forţe şi au cerut sprijinul OSCE pentru a-i găsi pe cei dispăruţi.

Oficialii europeni şi americani şi-au exprimat speranţele că acordul de la Minsk va rezista acum că rebelii, luptând pentru un teritoriu pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit Noua Rusie, şi-au atins scopul imediat al ocupării oraşului Debalţevo.

În acelaşi timp, liderul ucrainean Petro Poroşenko s-a pronunţat împotriva participării Rusiei la o posibilă operaţiune de pace în Ucraina, informează agenţia de presă TASS.

“Aş vrea să subliniez că, în calitate de stat agresor, Rusia nu poate şi nu va participa la această operaţiune. Nu vom accepta acest format de misiune de pace, care ar putea legaliza contingentul rus, alcătuit din mai multe mii de persoane”, a susţinut joi Poroşenko, înainte de o întâlnire cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe