Gazprom avertizează că Nord Stream 2 ar putea fi suspendat în urma sancţiunilor aplicate de Pompeo în ultima zi de mandat

Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream
Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream (SEAN GALLUP/GETTY IMAGES)

În ultima zi de mandat a lui Trump în funcţie, SUA au aplicat sancţiuni suplimentare împotriva proiectului Nord Stream 2, ca parte a eforturilor de prevenire a finalizării sale, vizând în mod specific o navă implicată în ultima etapă de construcţie.

Nava rusească „Fortuna” şi proprietarul acesteia vor fi supuse unor noi sancţiuni, conform unei declaraţii a Trezoreriei SUA, emisă marţi, în temeiul Legii combaterii adversarilor SUA prin sancţiuni (CAATSA). În plus, petrolierul Maxim Gorki şi două firme ruseşti, KVT-Rus şi Rustanker, au fost plasate pe lista neagră a Trezoreriei.

Citiți și Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

"Statele Unite nu se tem să-i tragă la răspundere pe cei care continuă să ajute şi să susţină acest instrument de constrângere rusesc", a declarat secretarul de stat Mike Pompeo despre noile măsuri, în ultimele sale declaraţii.

Noile măsuri apar după ce Gazprom a estimat că doar 6% din conductă rămâne să fie finalizată, şi anume o parte de 150 km de conductă, pe care Rusia a promis să o construiască.

Deşi sancţiunile anterioare ale SUA au fost ignorate, oficialii Gazprom şi ruşi trag un semnal de alarmă cu privire la „riscul” tot mai mare de suspendare a proiectului, dacă Washington-ul va acumula sancţiuni suplimentare.

Ministerul Economiei al Germaniei a declarat că a fost informat în prealabil cu privire la noile sancţiuni ale SUA împotriva navei ruse Fortuna şi a proprietarului acesteia. „Luăm act de acest anunţ cu regret”, a menţionat ministerul.

În timp ce subliniază intenţia de a termina proiectul, un nou memorandum al Gazprom emis investitorilor a menţionat că aceste ultime sancţiuni ar putea face „implementarea proiectului imposibilă sau irealizabilă şi ar putea duce la suspendarea sau anularea acestuia”, potrivit TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat marţi „presiunea brutală şi ilegitimă a SUA” sub forma sancţiunilor aplicate în ultimul moment.

„Urmărim îndeaproape situaţia şi o analizăm pe măsură ce continuăm eforturile de finalizare a proiectului”, a declarat Peskov reporterilor.