Gărzile iraniene nu renunţă la cântecul „Moarte Americii”

Armata iraniană celebrând 33 de ani de la revoluţia islamică.
Armata iraniană celebrând 33 de ani de la revoluţia islamică. (ATTA KENARE/AFP/Getty Images)
Andrei Pricopie
03.11.2013

Teheran: Gărzile Revoluţionare de elită ale Iranului au declarat sâmbătă că "Moarte Americii" va rămâne sloganul lor, indiferent de semnele de destindere între Republica Islamică şi Washington, scrie sâmbătă The Daily Star.

"Imnul Moarte Americii este manifestarea determinării naţiunii noastre şi a rezistenţei faţă de dominaţia opresivă şi nedemnă a Americii", a declarat Garda pe site-ul său sepahnews.com.

"Ura revoluţionară a iranienilor se va manifesta la nivel naţional luni cu sloganuri "Moarte Americii", au declarat Gărzile.

Data de 4 noiembrie este a 34-a aniversare a icidentului ostaticilor american în Iran. Studenţi islamişti au capturat şi ţinut ostatici în Ambasada americană, 52 de diplomaţi ai SUA pentru de 444 zile, stârnind un scandal imens în cadrul administraţiei Carter.

Criza a declanşat o tăiere a relaţiilor diplomatice şi a condus la decenii de ostilitate reciprocă.

"Spionajul american faţă de guverne şi oamenii din diferite ţări este o dovadă că liderii Casei Albe nu pot fi consideraţi de încredere", au precizat Gărzile, referindu-se la tensiunile dintre Europa şi Washington cauzate de scandalul interceptărilor telefonice.

Noul preşedinte al Iranului, Hassan Rouhani, care a promis să îmbunătăţească relaţiile cu Occidentul, a purtat o convorbire telefonică istorică cu preşedintele american Barack Obama luna trecută.

Deşi cei doi nu s-au întâlnit personal la New York, acesta a fost primul contact direct între liderii celor două ţări de mai mult de trei decenii.

Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei a susţinut politica lui Rouhani, dar a criticat unele aspecte ale vizitei acestuia la ONU ca fiind "nepotrivite".

Iranienii sunt, de asemenea, împărţiţi în problema păstrării imnului "Moarte Americii" - unul dintre principalele sloganuri ale revoluţiei islamice din 1979 - folosit chiar şi în cadrul ceremoniilor oficiale.

Săptămâna trecută, municipalitatea Teheranului a dat jos afişele anti-americane de pe străzile capitalei.

Conservatorii au precizat că ceremonia de luni care marchează capturarea Ambasadei SUA va avea loc pe o scară mai mare decât în anii precedenţi, în răspuns la gesturile de apropiere ale Occidentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor