Gabriel Oprea cere Jandarmeriei şi Poliţiei rapoarte privind acţiunile instituţiilor la "plimbarea" Antenei 3

Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a solicitat conducerii Jandarmeriei Române şi Poliţiei Române rapoarte informative cu privire la modul în care personalul respectivelor instituţii a acţionat la "plimbarea" convocată duminică de Antena 1, la Cotroceni.

"Plimbarea libertăţii" cum s-a numit evenimentul pus în scenă de vedetele Antenei 3 a fost în fapt un miting de protest declanşat de arestarea lui Dan Voiculescu, pe durata căruia unii dintre participanţi, bine montaţi în prealabil de Antene, au agresat jurnalişti, fără ca jandarmii să fi intervenit sau să fi făcut ulterior vreun demers de a îi înlătura din mulţime pe agresori.

Contactată telefonic de Realitatea, la scurtă vreme după ce o jurnalistă B1 a fost lovită de un participant la miting iar un alt reprezentant al presei ar fi fost aproape linşat, purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei, Anca Boicescu, a declarat că protestul este de fapt o plimbare şi că nu li s-au raportat agresiuni.

Un comunicat de presă dat de Jandarmerie a doua zi informa că în zona Palatului Cotroceni "a avut loc o manifestaţie publică spontană" - în condiţiile în care protestul era mediatizat de trei zile - şi că dispozitivul de jandarmerie prezent la faţa locului a fost adaptat permanent.

Post factum, vicepremierul Gabriel Oprea i-a cerut şefului Jandarmeriei Române să evalueze cu celeritate modul de acţiune al dispozitivului de ordine publică mobilizat în timpul manifestaţiei publice care a avut loc în zona Palatului Cotroceni, informează B1, pentru a se stabili dacă efectivele de jandarmi au acţionat în conformitate cu atribuţiile legale pentru a asigura siguranţa cetăţenilor şi, respectiv, modul în care s-a intervenit la incidentul în care a fost implicată o echipă de televiziune.

Gabriel Oprea a solicitat ca pentru evaluarea modului în care au acţionat efectivele Jandarmeriei Capitalei, să fie vizionate atât mijloacele de probare proprii, cât şi imaginile publice difuzate de către posturile de televiziune.

„Ministerul Afacerilor Interne dezaprobă orice formă de violenţă faţă de reprezentanţii mass-media sau faţă de orice altă persoană şi asigură cetăţenii că, în situaţia în care vor fi constatate abateri de la normele legale în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, se vor lua măsurile legale faţă de persoanele care se fac vinovate”, a transmis MAI.

Reamintim că forţele de ordine, care, potrivit MAI, "dezaprobă orice formă de violenţă faţă de reprezentanţii mass-media sau faţă de orice alte persoane", au avut jandarmi în civil printre manifestanţi, jandarmi care, potrivit Realitatea, i-au filmat pe agresori, au vorbit chiar cu ei, dar nu i-au legitimat, nu i-au amendat şi nici nu i-au scos din mulţime, astfel încât aceştia să nu pună din nou în pericol siguranţa jurnaliştilor, şi ei tot cetăţeni.

Agresorul jurnalistei B1 nu a ajuns la poliţie decât după ce jurnalista a depus plângere penală şi nu a venit adus de MAI ci s-a prezentat singur la Secţia 15 Poliţie în raza căreia domiciliază, în jurul orei 22.00, susţinând că ştie că este căutat de Poliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne