G8 'se va întoarce la rădăcinile sale', afirmă David Cameron

Premierul britanic, David Cameron. (Oli Scarff/Getty Images)
Epoch Times România
22.11.2012

Summitul G8 din 2013 se va desfăşura în Irlanda de Nord, în staţiunea de golf Loch Earn, a anunţat săptămâna aceasta premierul britanic David Cameron. Marea Britanie va prezida anul viitor clubul celor mai mari puteri ale lumii. Într-un articol publicat joi de cotidianul rus Kommersant, Cameron dezvăluie priorităţile preşedinţiei britanice a G8.

Potrivit premierului britanic, G8 (ce reuneşte Germania, Canada, SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Rusia) continuă să aibă importanţă inclusiv după apariţia G20. Membrii G8 împărtăşesc opinia că cea mai bună bază pentru creşterea economică o constituie libera iniţiativă. În condiţiile în care cele opt ţări asigură circa jumătate din produsul intern brut (PIB) la nivel mondial, normele impuse de ele, obligaţiile asumate şi măsurile adoptate contribuie la soluţionarea celor mai importante probleme globale, stimulează creşterea economică şi bunăstarea din întreaga lume.

După cum dezvăluie David Cameron, în timpul summitului G8 de la Loch Earn atenţia se va concentra asupra unor subiecte importante - sprijinirea dezvoltării economiilor, guvernelor şi societăţilor deschise, pentru a oferi sectorului privat posibilitatea de a se deschide. Aceste teme includ dezvoltarea comerţului, respectarea legislaţiei fiscale şi consolidarea transparenţei.

În primul rând, dezvoltarea comerţului. În opinia lui Cameron, nu există un stimul mai mare pentru creşterea economică decât comerţul şi o luptă mai importantă decât cea împotriva protecţionismului. Ţările din G8 poartă o răspundere colectivă pentru promovarea liberalismului comercial.

În context, şeful cabinetului britanic aminteşte că el conduce deja iniţiativa ţărilor UE în vederea încheierii unui acord de liber schimb cu Canada şi demarării de negocieri, anul viitor, cu Japonia şi SUA. Astfel, premierul britanic doreşte ca liderii ţărilor din G8 să discute la Loch Earn modalităţile de obţinere a rezultatelor privind agenda comercială a summitului. De exemplu, ţările din UE împreună cu SUA reprezintă aproape o treime din întregul comerţ mondial. Dacă între ţările europene ar fi semnat un acord ambiţios, ar apărea un număr imens de locuri de muncă şi numai în ţările din UE creşterea economică ar fi de peste 50 de miliarde de lire sterline, subliniază David Cameron.

În al doilea rând, respectarea legislaţiei fiscale. Oamenii se plâng, pe bună dreptate, că muncesc prea mult şi plătesc impozite, în timp ce altora nu li se percep corect impozitele. În timpul summitului G8 se va încerca menţinerea cursului iniţiat la summitul G20, care presupune schimbul de informaţii şi înăsprirea normelor fiscale internaţionale. Se va continua cooperarea cu ţările în curs de dezvoltare, pentru a le ajuta în perfecţionarea capacităţilor lor de strângere a impozitelor.

În al treilea rând, consolidarea transparenţei. Ţările din G8 îşi perfecţionează demult căile de dezvoltare economică şi îşi vor continua această activitate şi în timpul viitorului summit. Începând din 2013, Marea Britanie va începe să-şi onoreze obligaţia, alocând 0,7% din venitul său naţional pentru ajutor internaţional.

În opinia lui David Cameron, progresul înregistrat de Marea Britanie în ceea ce priveşte acordarea de ajutor internaţional îi oferă acestei ţări dreptul de a utiliza summitul într-un mod total diferit: să sprijine ceea ce premierul britanic denumeşte 'lanţul de aur' al condiţiilor care permit economiilor şi societăţilor deschise să gestioneze creşterea economiei şi bunăstării pentru toţi. Aceste condiţii includ supremaţia legii, lipsa conflictului şi corupţiei, existenţa de reguli patrimoniale şi a unor instituţii puternice.

Un rol la fel de important îl joacă transparenţa şi responsabilitatea. Mult prea des în timpul summiturilor G8 termenul 'dezvoltare' se referea la ajutorul pe care ţările bogate îl acordă celor săraci. Summitul de la Loch Earn se va concentra pe organizarea în propriile ţări şi pe ajutorul care poate fi acordat ţărilor în curs de dezvoltare pentru prosperitatea lor economică. În acest sens, David Cameron subliniază că trebuie să se facă totul pentru ca resursele minerale să fie pentru ţările în curs de dezvoltare nu un blestem, ci un bine.

Tocmai de aceea, Marea Britanie va conduce eforturile UE în vederea determinării companiilor petroliere, gazifere şi miniere să publice informaţii financiare despre fiecare ţară şi proiectele în care sunt implicate. Doar în acest caz veniturile obţinute din extracţiile de petrol, gaz şi minerale utile vor ajuta ţările în curs de dezvoltare să aleagă o bază pentru o dezvoltare stabilă a economiilor lor, nu pentru declanşarea de conflicte sau propăşirea corupţiei.

Potrivit premierului britanic, în timpul summitului de la Loch Earn, G8 'se va întoarce la rădăcinile sale'. În 1975, la iniţiativa preşedintelui francez a avut loc în castelul Castelul Rambouillet o întrevedere 'în faţa şemineului' între liderii marilor puteri, pe marginea necesităţii de a soluţiona probleme ale economiei mondiale. Tocmai acea întrevedere i-a inspirat pe lideri la crearea G8. În urma discuţiilor desfăşurate a fost elaborată o declaraţie ce conţinea doar 15 puncte.

Astăzi, la aproape 40 de ani de atunci, se va reveni la principiile iniţiale, afirmă David Cameron. Nu vor mai exista nici comunicate ample, nici convoaie lungi de un kilometru, nici armate de funcţionari care povestesc ce gândesc sau ce ar trebui să gândească liderii lor.

În schimb, se va lua drept fundament abordarea preşedintelui american Barack Obama la Camp David: o discuţie dintre lideri G8 se va desfăşura la o singură masă, la care liderii G8 se vor îndemna reciproc la responsabilitate, pentru ca bunele intenţii să devină cu adevărat un pas vital către creşterea economică şi a prosperităţii oamenilor din întreaga lume, conchide premierul britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor