Fuziunea PNL-PDL. Quintus nu negociază numele şi respinge categoric propunerile Monicăi Macovei

Congres Extraordinar al Partidului Naţional Liberal, 27 iunie 2014,  Palatul Parlamentului. În imagine, Mircea Ionescu Quintus şi Crin  Antonescu
Congres Extraordinar al Partidului Naţional Liberal, 27 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Mircea Ionescu Quintus şi Crin Antonescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.07.2014

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a subliniat, marţi, în cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1 Tv, că formaţiunea care va rezulta din fuziunea PDL cu PNL va trebui să poarte numele PNL, aşa cum a fost votat la Congresul PNL, şi a respins, totodată, propunerile făcute marţi de europarlamentarul PDL Monica Macovei.

În contextul în care s-a vorbit despre posibilitatea ca numele noului partid rezultat din fuziune să fie PNL-PDL, Quintus a declarat: "Indiferent ce proiect este, atunci când congresul PNL a votat în unanimitate fuziunea cu PDL s-a făcut după ce domnul preşedinte Iohannis a spus 'Vă propun să votaţi fuziunea sub numele de PNL'. Deci, hotărârea congresului nostru s-a făcut în acest fel. (...) Ce aud eu acum mă surprinde pentru că în şedinţa de astăzi nu s-a pomenit de aşa ceva. Eu am spus că sunt pentru fuziune, dar dacă cele două partide ţin la identitatea lor, această fuziune nu se poate realiza. Şi se pare, după cum se trece în proiectul de statut, că o asemenea înţelegere nu poate avea loc".

Conducerea PNL şi PDL se va reuni la începutul săptămânii viitoare şi urmează să concluzioneze negocierile politice referitoare la fuziune. Viitorul partid urmează să fie înregistrat oficial la tribunal după alegerile prezidenţiale din noiembrie, din cauza procedurilor îndelungate.

"Eu am spus că mi se pare că ne grăbim prea mult. (...) Graba strică treaba. (...) Eu înţeleg că fuziunea nu va fi trecută prin tribunal decât la începutul anului viitor, nu e timp să facem toate formalităţile. Regret că se întâmplă aşa ceva, o să se întâmple ce am bănuit eu, şi e normal până la urmă, dacă ţine fiecare la identitatea partidelor noastre", a mai remarcat Quintus.

Pe de altă parte, abordând subiectul importanţei numelui noului partid de dreapta, prezidenţiabilul PDL Cătălin Predoiu a precizat marţi, la Adevărul Live, că în această discuţie intră chestiuni legate de identitatea fiecărui partid, de sentimentalismul unor membri vechi în ambele partide, precum şi chestiuni care ţin de ce spune electoratul. În opinia lui este necesar să se ajungă la un consens, iar toate aceste argumente trebuie discutate colegial, plecând de la un singur scop: de a maximiza forţa politică pe care acest partid va putea să o aibă.

"Una este numele ca atare şi a doua e maniera de a-l stabili. M-am bucurat să văd că Iohannis a răspuns pozitiv acestui demers făcut de mine. Eu nu am spus nicio clipă cum trebuie să fie, asta stabilim împreună", a declarat Predoiu.

Întrebat cum comentează faptul că partenerii săi din PNL au adoptat un articol în Statut care spune că numele PNL este imuabil, Predoiu a afirmat: "Noi vorbim aici despre Statutul noului partid. Acela e Statutul PNL, îl respect. La fel, am văzut că şi dânşii fac cu Statutul nostru. Noi vorbim acum despre Statutul noului partid. Una din ideile pentru care am intrat în politică a fost de a contribui, alături de colegii din PDL, la o guvernare eficientă. Nu ne-am valorificat încă atuurile, la Bruxelles nu contăm cât ar trebui să contăm. În 2008, am intrat, practic, singur în Ministerul Justiţiei şi am văzut cât e de greu".

Predoiu a explicat paşii care urmează să fie făcuţi de cele două formaţiuni, respectiv elaborarea documentelor viitorului partid, apoi alianţa pentru candidatura prezidenţială, desemnarea candidatului unic şi, în paralel, desemnarea procedurilor juridice pentru fuziune.

Quintus, despre propunerile lui Macovei

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a vorbit marţi, pe blogul personal, despre principiile şi acţiunile imediate pe care trebuie să le susţină noua construcţie politică de dreapta care va rezulta din fuziunea PDL-PNL pentru a fi credibilă şi a susţine statul de drept. Macovei a pus accentul pe respectarea statului de drept, necesitatea adoptării prevederilor din codul de etică al PDL, lupta anticorupţie, apărarea DNA, ANI şi ICCJ, votarea favorabilă a solicitărilor DNA cu privire la parlamentari şi votarea mai multor propuneri legislative menite să întărească statul de drept.

În replică, Quintus a respins aceste propuneri. "Noi ne-am propus şi am recomandat tuturor colegilor noştri (...) să ne ferim să facem declaraţii categorice, pentru că o asemenea declaraţie poate să deranjeze enorm. Nu schimbă nimeni codul etic al PNL! Dacă doamna Macovei vrea aşa ceva, e dreptul dumneaei. Dar dacă ne atingem de valorile PNL, care dăinuie de aproape 140 de ani, înseamnă că nu avem nimic sfânt. Îi spun doamnei Macovei că sunt de aproape 80 de ani în PNL şi nu pot să accept", a subliniat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor