Franţa în alertă. Guvernul autorizează distribuirea unui antidot contra armelor chimice

Autorităţile franceze iau în considerare riscul unui atac chimic sau biologic, motiv pentru care au autorizat distribuirea unui antidot, din farmaciile armatei.
Soldaţi francezi patrulează lângă Turnul Eiffel din Paris, 14 noiembrie 2015.
Soldaţi francezi patrulează lângă Turnul Eiffel din Paris, 14 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Guvernul francez a autorizat de urgenţă, printr-un decret publicat sâmbătă, ca farmacia armatei să distribuie către serviciile de urgenţă civilă, un antidot împotriva armelor chimice. Antidotul împotriva produselor neurotoxice - sulfat de atropină - este distribuit pe motiv de "risc de atentate teroriste", în contextul apropiatei Conferinţe internaţionale vizând schimbările climatice, COP21, ce va aduce la Paris mai mult de 100 de şefi de state şi guverne.

Un atac chimic sau bacteriologic "fac parte din riscurile" cu care se confruntă Franţa, a declarat ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian. Acesta "face parte din riscurile pe care trebuie să le luăm în considerare", însă "este foarte complicat să utilizezi arme chimice dintr-o ţară în alta", a adăugat premierul francez, într-un interviu acordat Europe 1, adăugând însă că autorităţile franceze au luat toate măsurile de precauţie pentru a evita acest tip de risc, relatează lepoint.fr.

Reamintim că şi premierul Manuel Valls a vorbit joi despre riscul unor atacuri chimice şi bacteriologice iar în data de 14 noiembrie - la o zi după atentat - a fost dat un decret care permite creşterea considerabilă a stocului de sulfat de atropină, antidot cunoscut în lupta contra intoxiacaţiilor cu produse neurotoxice. Deşi decretul a fost publicat la două zile după atentat, autorităţile au asigurat că această măsura era deja prevăzută, preventiv, în lumina apropierii COP21, programată să aibă loc la Paris în intervalul 7-8 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe