Alertă maximă în capitala Belgiei. Metrourile oprite la Bruxelles

Salah Abdeslam, unul din autorii atentatelor de la Paris se ascunde oare, la Bruxelles? - este una din întrebările pe care şi-o pun belgienii. Dacă răspunsul la această întrebare nu este cunoscut oficial, cert este că guvernul belgian a ridicat la maximum nivelul de alertă teroristă în capitală şi a cerut populaţiei să evite locurile aglomerate, pe motiv de ameninţare "iminentă."
"Europa", sculptură a artistului belgian May Claerhout din faţa Parlamentului European, Bruxelles
"Europa", sculptură a artistului belgian May Claerhout din faţa Parlamentului European, Bruxelles (Sean Gallup / Getty Images)

UPDATE. Sistemul de securitate de la sediul Comisiei Europene este în alertă din cauza ridicării nivelului de ameninţare teroristă.

"Efectuăm controale în toate clădirile nostre şi doar angajaţii Comisiei Europene au permisiunea să intre", a declarat un purtător de cuvând al instituţiei, citat de 7sur7.be.

***

UPDATE. Ridicarea la maxim a nivelului de alertă teroristă pentru Bruxelles are legătură cu riscul unui atentat cu arme şi explozibili, a dezvăluit premierul belgian Charles Michel, potrivit AFP.

* * *

Belgia a ridicat la maximum, în această sâmbătă, nivelul de alertă teroristă pentru Bruxelles, a anunţat centrul naţional de criză (OCAM), menţionând o "ameninţare serioasă şi iminentă.", anunţă presa franceză.

"OCAM face apel către locuitorii capitalei să evite locurile foarte aglomerate, precum concerte, evenimente de mare amploare, gările şi aeroporturile, transporturile în comun şi magazinele foarte frecventate", precizează autoritatea.

OCAM nu specifică în comunicatul său, care este natura ameninţării. Poliţiştii belgieni suspectează însă că Salah Abdeslam, unul dintre autorii atentatului de la Paris, soldat cu 130 de morţi se ascunde în capitala Belgiei, precizează rfi.fr.

În consecinţă, nivelul de alertă pentru Bruxelles a crescut la 4 iar nivelul 3 rămâne valabil pentru restul ţării. Mai mult, toate liniile de metrou din capitala Belgiei sunt închise, a anunţat compania de transport Stib. Autobuzele continuă însă să circule.

Această măsură intervine la câteva ore după ce un suspect arestat în Belgia a fost pus sub acuzare pentru terorism de justiţia belgiană în legătură cu atentatele din Franţa, soldate cu 130 de morţi. Suspectul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, este cea de a treia persoană inculpată în Belgia în legătură cu atentatele de la Paris.