Franţa îl acuză pe Assad de lansarea unui “război total”

Franţa a acuzat guvernul sirian şi pe aliaţii săi că folosesc nesiguranţa politică din SUA pentru a lansa un “război total” împotriva zonelor ocupate de rebeli. Ţările care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad se vor întâlni în curând la Paris.
Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault.
Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault. (Captură Foto)

În opinia ministrului francez de Externe Jean-Marc Ayrault, comunitatea internaţională “trebuie să nu mai ignore realitatea groaznică” din Siria. “Este urgent să reacţionăm”, a adăugat el miercuri.

“Franţa are iniţiativa de a se opune acestei strategii a războiului total folosită de regim şi aliaţii săi, care profită de nesiguranţa curentă din SUA”, a continuat Ayrault.

“Astăzi, un milion de oameni sunt asediaţi. Nu doar în Alep, ci şi în Homs, Ghouta şi Idlib, şi aceasta este situaţia reală din Siria”, a susţinut oficialul francez.

Conferinţa de la Paris

Ţările care susţin opoziţia siriană moderată se vor întâlni la Paris la începutul lunii decembrie, a anunţat Ayrault.

Printre ţările care urmează să participe la conferinţă sunt: SUA, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Turcia, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Iordania.

Donald Trump va fi investit preşedinte al SUA în 20 ianuarie 2017 şi este improbabil ca administraţia preşedintelui Barack Obama să adopte un rol activ în Siria înainte de această dată.

Ofensiva din Alep

Regimul sirian a bombardat zonele estice deţinute de rebeli în oraşul Alep cu lovituri aeriene, bombe-butoi şi foc de artilerie timp de peste o săptămână. Peste 140 de persoane au fost ucise.

Zeci de civili au încercat să fugă din zonele ocupate de rebeli dar au fost forţaţi să se întoarcă din drum din cauza schimburilor de focuri, întrucât armata siriană şi-a continuat ofensiva. “Marţi noaptea, aproximativ 100 de familii s-au adunat în apropierea unui pasaj din districtul (ocupat de rebeli) Bustan al-Basha pentru a traversa în Sheikh Maqsud”, a declarat Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. “Dar când civilii au încercat să traverse pe cealaltă parte, au izbucnit focurile de armă”.

Guvernul sirian acuză rebelii că folosesc rezidenţii ca “scuturi umane” şi că îi împiedică să părăsească oraşul.

“Permiteţi acelor cetăţeni care doresc acest lucru să plece, nu îi mai folosiţi ca ostatici şi scuturi umane, curăţaţi minele din pasajele identificate de stat”, a susţinut armata siriană într-o declaraţie.