Obama şi liderii UE sunt de acord să păstreze sancţiunile împotriva Rusiei

Preşedintele Obama şi liderii Uniunii Europene au convenit vineri să menţină sancţiunile împotriva Rusiei pentru intervenţia militară în Ucraina.
Barack Obama împreună cu Angela Merkel, Berlin 17 noiembrie 2016
Barack Obama împreună cu Angela Merkel, Berlin 17 noiembrie 2016 (TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

La Berlin a avut loc o reuniune găzduită de cancelarul german Angela Merkel pe fondul unei îngrijorări tot mai mari că preşedintele ales Donald Trump va relaxa politica Statelor Unite faţă de Rusia, în ciuda acţiunilor militare ale Moscovei în Ucraina şi Siria şi abuzurilor continue ale drepturilor omului. Liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Spaniei au sprijinit în unanimitate propunerea, potrivit New York Times.

Sancţiunile internaţionale împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare până când Moscova se va supune angajamentului său de încetare a focului şi eliminării armamentului greu de pe linia frontului din estul Ucrainei.

"Preşedintele Obama şi-a exprimat încrederea că, chiar şi într-un moment de mare schimbare, valorile democratice au făcut mai mult pentru promovarea libertăţii umane şi progresului decât orice alt sistem din istorie, şi va continua să facă acest lucru de acum înainte", a notat Casa Albă într-o declaraţie.

Liderii au fost de acord, de asemenea, să lucreze împreună pentru stabilizarea situaţiei din Orientul Mijlociu şi Africii de Nord, precum şi pentru consolidarea rezoluţiilor diplomatice referitoare la conflictele din Siria şi estul Ucrainei, a mai declarat Casa Albă.

Reuniunea a avut loc vineri şi a încheiat vizita de o săptămână a lui Obama în Europa, ultima sa vizită în calitate de preşedinte.