Franţa avertizează cu privire la riscul alergiilor generate de unele substanţe prezente în hainele şi pantofii noi

Un studiu arată că, în Franţa, se estimează că între 1% şi 5% dintre cazurile de alergii sau dermatită de contact au legătură cu îmbrăcămintea şi între 3% şi 11% cu încălţămintea.
Îmbrăcăminte şi încălţăminte
Îmbrăcăminte şi încălţăminte (Anses)

„Hainele noi trebuie spălate înainte de utilizare.” Această recomandare care a rezistat de-a lungul timpului în tradiţia populară, s-a pierdut. Dorinţa de a le îmbrăca imediat, entuziasmaţi de noua cumpărătură, sau convingerea că nu se poate întâmpla nimic, fac ca îmbrăcămintea nou achiziţionată să nu mai treacă prin maşina de spălat. Cu toate acestea, un studiu recent avertizează cu privire la riscul pentru sănătate pe care îl implică acest lucru.

Agenţia pentru Siguranţa Alimentară, Mediu şi Muncă din Franţa (ANSES/ Agence de sécurité sanitaire alimentation, environnement, travail) a întocmit un raport amplu pentru a descoperi cauza multor alergii cauzate de îmbrăcămintea sau încălţămintea nouă.

Primul obiectiv al studiului, după cum subliniază ziarul francez Le Figaro, a fost să se elaboreze o listă de substanţe chimice prezente în ţesături, piele, materiale plastice, nasturi sau şireturi. Ulterior, agenţia le-a identificat pe acelea care pot provoca iritaţii sau alergii şi cele cunoscute sub numele de CMR (ale căror efecte sunt cancerigene, mutagene şi toxice pentru reproducere).

Rezultatele au fost revelatoare. În analiza efectuată pe 25 de articole de îmbrăcăminte noi şi 14 perechi de pantofi care au generat reclamaţii ale clienţilor „au fost identificate metale grele - cum ar fi cobalt, cupru, antimoniu, plumb, cadmiu sau mercur - în 16% dintre ele” relatează raportul ANSES.

Au fost găsite, de asemenea, nichel şi alte substanţe utilizate pentru stabilizarea culorilor (cum ar fi p-Phenylenediamine în 20% din hainele analizate) sau dispersanţi (nonylphenols în 20%). În încălţăminte au fost găsiţi agenţi cancerigeni şi sensibilizanţi dermali (crom VI) sau cleiuri (colofoniu în 36% din articole).

„Am selectat 31 de persoane, dintre cele 42 de cazuri care au prezentat reacţii cu haine sau pantofi identificate de dermatologi sau centre de control al otrăvurilor”, a explicat Christophe Rousselle, şeful Agenţiei de Evaluare a Produselor Chimice. În şase cazuri „medicii au detectat substanţe suspecte, ca fiind cauza sensibilizării”, se arată în raport.

Pentru a încerca să se evite efectele nocive ale acestor produse, ANSES reaminteşte consumatorilor importanţa spălării oricărui articol de îmbrăcăminte din material textil care vine în contact cu pielea înainte de a-l folosi pentru prima dată. Studiul arată că, în Franţa, se estimează că de la 1% până la 5% dintre cazurile de alergii sau dermatite de contact sunt legate de îmbrăcăminte şi între 3% şi 11% de încălţăminte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură