Buldozere militare şi tancuri israeliene intră în zona demilitarizată a Înălţimilor Golan

Prezenţa tancurilor şi a buldozerelor militare israeliene în zona demilitarizată din Golan indică posibilitatea izbucnirii unui conflict în regiune. Unii analişti consideră că grupul libanez Hezbollah ar putea fi unul dintre motivele pentru care Tel Aviv-ul a luat aceste măsuri.
Soldaţii israelieni stau pe tancurile lor în regiunea Înalţimile Golan, în apropiere de graniţa dintre Israel şi Siria.
Soldaţii israelieni stau pe tancurile lor în regiunea Înalţimile Golan, în apropiere de graniţa dintre Israel şi Siria. (Captură Foto)

Buldozere militare israeliene însoţite de tancuri au pătruns în zona demilitarizată (ZDM) ce divide graniţele Înălţimilor Golan între Siria şi Israel. Israelienii construiesc acum o linie de fortificaţii şi tranşee anti-tanc lungi de 300-500 de metri în interiorul zonei demilitarizate (DMZ).

Este pentru prima dată de la izbucnirea războiului civil sirian când Armata Israeliană operează în mod deschis de partea siriană a frontierei.

Israelienii încă nu au întâlnit vreo opoziţie – sau vreun cuvânt de protest sau vreo menţiune – din partea oficialilor regimului Assad şi nici din partea Hezbollah.

Singura referire la evoluţia tancurilor israeliene în interiorul DMZ a apărut din partea unui mic grup rebel sirian care a descris ofensiva Tel Aviv-ului.

Enclava care împarte Înălţimile Golan între Siria şi Israel este definită în prevederile armistiţiului din 1974 ca o zonă demilitarizată aflată sub controlul militar al UNDOF (Forţa ONU de Observare) şi al administraţiei civile siriene. Este mărginită de două fâşii de pământ unde fiecărei părţi i se permite să menţină o putere militară redusă. În interiorul unei raze de 25 km în jurul zonei demilitarizate nu pot fi amplasate rachete sol-aer.

S-a căzut de acord ca cetăţenii sirieni refugiaţi în urma războiului din 1973 să se poată reîntoarce acasă. Oraşul Quneitra a fost ulterior înapoiat Siriei pe baza unui angajament al guvernului sirian de a repopula oraşului şi de a interzice activităţile teroriste şi infiltrările în Israel prin sectorul Golan.

Totuşi, în ultimii doi ani, războiul sirian a anulat acordul. Observatorii ONU şi-au abandonat posturile, lăsând în urmă un vid care a fost parţial umplut de soldaţi sirieni şi de o varietate de grupuri siriene rebele, dar şi de grupări afiliate Hezbollah.

Cu toate acestea până acum DMZ a rămas în mare parte necontrolată, în condiţiile în care atât Israelul cât şi Siria - sprijinită de Iran - au încercat să păstreze cel puţin aparenţa păstrării acordului.

Situaţia s-a complicat în momentul în care grupul militant libanez Hezbollah – aliaţi ai lui Assad – sprijinit de Teheran - a încercat în repetate rânduri să creeze o prezenţă militară în partea siriană a Înălţimilor Golan – cu o intenţie ostilă declarată.

Inexistenţa unui răspuns al Damascului la măsurile militare israeliene în Golan s-ar putea să fie doar o temporizare care să-i permită liderului sirian coordonarea cu Iranul - pentru o contraofensivă comună siriano-iraniene-Hezbollah.

Conform unui raport al Times of Israel, ministrul de Externe al Franţei, Jean-Marc Ayrault, s-a întâlnit marţi în Beirut cu oficiali Hezbollah.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe