Francois Fillon luptă să salveze candidatura la preşedinţia Franţei

Candidatul la preşedinţia franceză, Francois Fillon, a cerut scuze electoratului pe fondul scandalului iscat în legătură cu serviciul soţiei sale. Fillon a contestat orice infracţiune şi a susţinut că nu se va retrage din cursă.
Fostul premier francez, François Fillon.
Fostul premier francez, François Fillon. (THOMAS SAMSON / AFP / GettyImages)

Francois Fillon s-a apărat împotriva acuzaţiilor de fraudă într-o conferinţă de presă, luni. “Am muncit pentru ţara mea fără să încalc vreodată legea”, susţinea candidatul prezidenţial conservator, din biroul principal de la Paris al campaniei sale.

Filon declară că deşi a angajat-o pe soţia sa şi pe cei doi copii, acestora li s-au plătit “salarii perfect justificabile” pentru munca pe care au prestat-o pentru el.

Candidatul în vârstă de 62 de ani a cerut scuze pentru afirmaţiile făcute, acestea fiind o greşeală de discernământ. Dar a negat acuzaţiile conform cărora ar fi delapidat sumele de bani, susţinând că şi-a angajat soţia şi copii deoarece are încredere în ei.

Fillon susţine că soţia sa, Penelope, a muncit constant cât a fost membru în parlament şi că salariul ei mediu lunar de 3.700 euro (USD 4.000) a fost echitabil având în vedere că a studiat dreptul şi filosofia.

Acesta a reafirmat acuzaţiile conform cărora presa a prezentat într-un mod greşit situaţia, spunând că “nu mass-media ar trebui să mă judece, ci poporul francez”. Fillon susţine că a fost victima unei campanii de defăimare şi a acuzat canalele de ştiri că au dat dovadă de lipsă de discernământ şi necumpătare.

Candidatul a declarat că îşi va continua campania prezidenţială şi nu se va retrage. De asemenea, acesta a promis să publice liste care detaliază plăţile efectuate soţiei sale.

De la primul în cursă, la acuzat

Poliţia franceză a deschis în prezent o anchetă pentru a cerceta dacă membrii familiei lui Fillon au muncit într-adevăr pentru salariile respective. Fostul candidat preferat la alegerile prezidenţiale are toate şansele să fie acuzat de fraudă şi delapidare de fonduri.

Din momentul în care o revistă franceză a raportat că Fillon i-a plătit soţiei sale o sumă totală de 830.000 euro (USD 900.000) pe parcursul a 15 ani cât a lucrat ca asistentă a acestuia, Fillon a scăzut în mod dramatic în sondaje. A fost dezvăluit faptul că Fillon şi-a plătit doi copii cu 84.000 euro pentru munca de asistent şi că soţia a fost plătită cu aproximativ 100.000 euro pentru munca la o revistă de artă. Proprietarul revistei a fost propus, ulterior, de Francois Fillon la cea mai înaltă distincţie a Franţei, Marea Cruce a Legiunii de Onoare.

Potrivit estimărilor recente ale companiei franceze de sondaje politice OpinionWay, candidatul independent de centru-stânga, Emmanuel Macron, şi Marine LePen, liderul partidului naţionalist-extremist Frontul Naţional, se află în fruntea cursei prezidenţiale, cu 23 şi respectiv 26 de procente, în timp ce Fillon ar avea 20 la sută.

Primii doi candidaţi clasaţi în primul tur, care va avea lor în aprilie, se vor confrunta în turul doi în luna mai (numai dacă unul dintre candidaţi nu va primii peste 50% dintre voturi în primul tur – ceea ce este puţin probabil).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe