Fotbal: Cluburile europene discută despre o competiţie care să înlocuiască Liga Campionilor (preşedintele lui Galatasaray)

(JUAN MABROMATA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.10.2013

Cluburile europene de fotbal discută despre o nouă competiţie ce ar putea înlocui Liga Campionilor, a afirmat preşedintele campioanei Turciei, Galatasaray Istanbul, informează Associated Press.

La o conferinţă a conducătorilor din fotbal, Unal Aysal şi-a exprimat speranţa că o superligă europeană cu 20 de echipe poate fi lansată după anul 2018, când expiră actualul acord dintre UEFA şi Asociaţia Europeană a Cluburilor (ECA).

"Este viitorul fotbalului. Trebuie înfiinţată, şi nu peste 10 ani, ci cât mai curând", a spus Aysal. "Fotbalul este o industrie mare, o industrie în creştere. O superligă europeană ar avea o mare susţinere şi ar dinamiza fotbalul în general. Cred că ar fi 20 de echipe mari, dintre care trei sau cinci s-ar schimba în fiecare an. Poate fi stabilită într-un mod care să fie folositor fotbalului european şi să deschidă noi orizonturi fotbalului. Poate fi controlată de UEFA sau de cluburi, preferabil de cluburi", a adăugat el.

ECA, organizaţie cu 214 membri, printre care Galatasaray, a indicat că planul schiţat de Aysal nu a fost niciodată discutat în cadrul organizaţiei.

"Superliga noastră europeană este UEFA Champions League!", a afirmat preşedintele ECA, Karl-Heinz Rummenigge, într-un comunicat. "Suntem mulţumiţi de actualele competiţii şi de colaborarea foarte rodnică pe care o avem cu UEFA. Vom continua să colaborăm cu UEFA, şi asta dincolo de anul 2018".

Aysal a declarat, la această conferinţă, că planurile pentru noua întrecere încă nu sunt gata. "Nu este încă elaborat pe deplin şi pregătit şi pus pe hârtie. Este însă un concept aflat în faza de discuţie de câţiva ani", a spus şeful clubului turc.

Aysal a adăugat că există susţinători financiari ai proiectului, pe care nu i-a numit. Potrivit lui, este vorba de "companii internaţionale", dintre care două sunt "branduri mari".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor