Fostul tenisman Yannick Noah stârneşte furia extremei drepte franceze

Fostul tenisman, Yannick Noah.
Fostul tenisman, Yannick Noah. (BERTRAND LANGLOIS/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
06.03.2014

Yannick Noah, fosta glorie a tenisului francez şi care cochetează acum cu muzica, a lansat săptămâna aceasta un nou single, însoţit de un videoclip, pe care l-a dedicat partidului de extremă dreapta Frontul Naţional (FN). Liderii FN, Marine Le Pen şi tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, s-au declarat jigniţi de textul cântecului, pe care l-au considerat lamentabil, notează joi ziarul ABC.

A trecut ceva timp de când Yannick Noah nu a mai avut succese cu apariţiile sale politico-muzicale. După participarea sa activă la campania audiovizuală care i-a adus victoria lui François Hollande în alegerile prezidenţiale din 2012, cantautorul şi-a luat o perioadă de pauză.

Cu trei săptămâni înainte de alegerile municipale, Noah a revenit în forţă la 4 februarie prezentând un nou single şi videoclipul intitulat 'Ma cólere', care prefaţează viitorul său album ce va fi lansat la sfârşitul lunii iunie.

Albumul, care nu are încă un titlu definitiv, este în curs de creaţie. Este încă devreme pentru a-i da o adevărată culoare sau tematică, deoarece cântecele nu sunt toate terminate, notează online Chartsinfrance.net.

Noah nu are virulenţa brutală a cântăreţilor de rap, celebri pentru violenţa agresiunilor lor verbale. Fostul tenisman rămâne în registrul cântecului de protest: 'Furia mea nu este un front, nu este naţională', spune el, dorind-şi 'să combată toate tipurile de ură'.

Marine Le Pen i-a răspuns cu brutalitatea care o caracterizează: 'Mi se pare un lucru meschin. Un text lamentabil însoţit de acordurile unui ascensor avariat, cu care nu se ştie dacă va scoate ceva bani, dacă despre asta era vorba'.

Noah a preferat să răspundă prin tăcere de pe poziţia unui sportiv aflat mai presus de bine şi de rău, mai versat în folosirea rachetei de tenis decât a retoricii virulente care caracterizează confruntările politice. 'Ma colere' a fost difuzat marţi în exclusivitate pe BFMTV şi este primul single al noului său album, aşteptat la începutul verii.

În acest extras al albumului, Noah exprimă îngrijorările francezilor faţă de ascensiunea Frontului Naţional, alături de alte temeri. În videoclip el face apel la persoane care nu ezită să-şi facă auzit glasul, 'le grandes gueules' precum Cali sau Eric Cantona, cunoscuţi pentru 'angajamentul' lor, fiecare în propria sa manieră.

Single-ul apare într-un moment în care toate sondajele şi studiile sociologice confirmă că FN a devenit partidul cel mai votat de clasa muncitoare franceză. Situaţia politică şi furtunile de apă declanşate în pahar sunt o mană cerească pentru formaţiunea lui Marine Le Pen, aflată în permanentă campanie împotriva marilor partide.

Între timp, FN aşteaptă să i se confirme rezultatele bune pe care i le prognozează sondajele, pentru alegerile municipale de la sfârşitul lunii martie şi pentru cele europene de la 25 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor