Fostul sef de inchisoare a Khmerilor Rosii solicita eliberarea sa

Epoch Times România
01.04.2011

Un fost sef de inchisoare a Khmerilor Rosii a aparut in fata tribunalului pentru crime de razboi sprijinit de Organizatia Natiunilor Unite, miercuri, pentru ultima zi de audieri a apelului lui asupra sentintei cu inchisoarea.

In declaratia sa de incheiere, Kaing Guek Eav, cunoscut sub numele de Duch, in varsta de 67 de ani, a solicitat instantei eliberarea sa. El a fost condamnat la 35 ani de inchisoare in iulie 2010 pentru participarea in 14 mii de asasinate in Cambodgia, in anii 70.

Duch a fost gasit vinovat de crima, tortura, violuri, crime impotriva umanitatii si alte acuzatii. Crimele sale au fost comise in perioada in care Duch era sef al inchisorii Tuol Sleng, cunoscuta si sub numele S21.

S21 este una dintre cele mai infame inchisori, fiind la origine un liceu. In S-21, regimul khmerilor rosii condusi de Pol Pot, discipolul lui Mao si bun prieten cu Ceausescu, a inchis intelectuali si persoane apartinind paturii educate a societatii cambogiene.

Din inchisoarea S21 unde au fost inchisi 15 de persoane, au iesit cu viata doar 7, eliberate de armata vietnameza care a rasturnat regimul khmerilor rosii dupa 4 ani de calvar comunist.

Pol Pot era adeptul unei revolutii comuniste radicale. El a arestat chiar si calendarul, considerand anul inceperii revolutiei drept Anul Zero. A inchis intelectualii, a aruncat un numar impresionant de persoane in lagare de munca, si a instituit un regim de teroare in care puteai fi arestat doar daca purtai urme de ochelari pe nas - lucru care te facea suspect de incercarea de rasturnare a revolutiei comuniste.

Inainte de a fi rasturnat, regimul khmerilor rosii a reusit sa ucida aproximativ 2 milioane de persoane in 4 ani - aproximativ o treime din populatia tarii.

Cel mai mare tortionar cambogian cauta dreptate

Asemenea securistilor, criminalilor si tortionarilor romani care beneficiaza de cultura impunitatii si de o toleranta necuvenita, o justitie corupta si o populatie care permite musamalizarea crimelor lor, Duch, tortionarul cel mai temut din Cambogia, cauta acum dreptate.

[Duch, fostul sef de inchisoare a khmerilor rosii]: "As dori, onorati judecatori ai curtii supreme, sa luati in considerare si sa decideti cu privire la cazul meu, care nu intra in competenta ECCC. Acesta este principiul ce ar trebui sa se respecte, cu scopul de a cauta dreptatea si adevarul pentru poporul cambodgian, precum si pentru fostii soldati si cadrele speciale ale khmerilor rosii, in special clasa de mijloc, care nu intra in competenta acestui tribunal".

Avocatii lui Duch au facut apel la verdictul curtii ... si cauta eliberarea sa pe considerente legate de cooperarea sa cu instanta de judecata. Ei sustin ca Duch nu a fost unul din liderii principali si ca doar a urmat ordinele.

Procurorii spun ca sentinta lui Duch cu inchisoarea este prea indulgenta si fac apel pentru o pedeapsa mai grea. Un procuror co-international a cerut instantei marti sa mai adauge nu mai putin de 45 de ani de inchisoare din cauza crimelor sale grave.

Unii supravietuitori si rude ale victimelor spera, de asemenea, o pedeapsa mai grea.

[Bou Meng, supravietuitor al inchisorii Tuol Sleng]: "Eu cred ca Duch este persoana care era responsabila de inchisoarea Tuol Sleng si el a ordonat uciderea prizonierilor cum a fost si sotia mea, de exemplu. Fara ordinul sau, subordonatii sai nu mi-ar fi putut lua sotia si nu ar fi putut-o omori pe campul de executie Ek Chheung."

Duch este primul membru al regimului Khmerilor Rosii din Cambodgia care se afla in fata justitiei, deoarece judecarea crimelor comunistilor cambogieni a fost sever obstructionata de China, care i-a sprijinit si inarmat constant.

Potrivit unui purtator de cuvant al tribunalului, o hotarare este de asteptat pana la sfarsitul lunii iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor