Fostul preşedinte brazilian Lula acuzat oficial de corupţie

Procurorii din Brazilia au cerut ca fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva să fie investigat oficial. Lula este acuzat de corupţie pentru o reşedinţă de plajă nedeclarată.
Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.
Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.03.2016

Procurorii brazilieni au formulat acuzaţii oficiale împotriva fostului preşedinte Lula da Silva în cadrul unei investigaţii privind spălarea de bani, după ce acesta a fost reţinut şi interogat săptămâna trecută într-o altă anchetă federală pentru corupţie.

Acuzaţiile nu au fost specificate dar, conform rapoartelor, ar avea legătură cu un apartament nedeclarat în staţiunea exclusivistă Guaruja care aparent ar fi deţinut de Lula şi soţia sa.

Lula a negat că ar fi proprietarul apartamentului respectiv şi susţine că acuzaţiile sunt motivate politic.

Apartamentul a fost construit de firma de construcţii OAS, unul dintre conglomeratele implicate într-un scandal major de corupţie care vizează compania petrolieră de stat Petrobras.

OAS a fost acuzată că a plătit mite politicienilor şi oficialilor de vârf de la Petrobras pentru a obţine contracte profitabile.

Investigaţia legată de Petrobras a devenit cea mai mare investigaţie din istoria Braziliei. Iniţial, investigaţia s-a concentrat pe corupţie şi spălare de bani în cadrul companiei petroliere, dar de atunci s-a extins şi include firme de construcţii şi brokeraj. Mulţi membri de vârf ai Partidului Muncitoresc ai fostului preşedinte au fost de asemenea implicaţi în investigaţie.

Lula a fost preşedinte al Braziliei în perioada 2003-2011 şi a fost urmat de protejata sa, Dilma Rousseff, care s-a alăturat sâmbăta trecută unui grup de sute de persoane care au dorit să îşi manifeste sprijinul pentru fostul şef de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor