Fostă judecătoare CCR, care a votat pentru dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, pe lista PSD pentru Senat

Simona Maya Teodoroiu, Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.10.2020

Fostul judecător al Curţii Constituţionale a României, Simona-Maya Teodoroiu, personaj care în 2016 vota pentru dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, va candida pe listele PSD pentru un loc în Parlamentul României. Anunţul a fost făcut de liderul PSD, Marcel Ciolacu, relatează Ziare.com.

"Mă bucură acest lucru. Este un specialist chiar în domeniul justiţiei. Am înţeles că o să candideze chiar la Senat, cap de listă. Mă bucură această candidatură. O altă nemembră a PSD şi o specialistă, doamnă. Presupun că nu are nimeni ce să îi reproşeze", a afirmat Marcel Ciolacu luni, într-o conferinţă de presă la sediul partidului din Kiseleff.

Simona-Maya Teodoroiu are o lungă carieră în guvern şi CCR, parcursul ei profesional fiind strâns legat de PSD. Fosta judecătoare CCR a avut parte de prima mare promovare din carieră în februarie 2001, în mandatul de ministru al Justiţiei al Rodicăi Stănoiu, membru de frunte al Guvernului Adrian Năstase, când a fost promovată la şefia Direcţiei Integrare Europeană şi Programe din Ministerul Justiţiei (februarie 2001 - mai 2002).

Ulterior, a devenit Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei, condus de aceeaşi Rodica Stănoiu (mai 2002 - ianuarie 2005).

După ce PSD a ieşit de la putere, Maya Teodoroiu s-a dus la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a ocupat poziţia de consilier juridic asimilat magistratului, pe funcţia de Şef al Unităţii Programe Internaţionale (februarie 2005 - mai 2012). În perioada iulie 2007 - noiembrie 2014, ea a fost membru al Consiliului Naţional de Integritate din partea PSD.

În mai 2012, în primul mandat al lui Victor Ponta, Maya Teodoroiu a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiţiei, condus de Titus Corlăţean. Ulterior, în ianuarie 2013, Ponta a semnat numirea Mayei Teodoroiu în funcţia de Secretar de Stat în Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), condus de ministrul delegat Dan Şova (ianuarie 2013 - aprilie 2013).

În aprilie 2013, Maya Teodoroiu s-a întors în funcţia de Secretar de Stat la Ministerul Justiţiei, atunci când la conducerea instituţiei a fost numit Robert Cazanciuc. A ocupat această funcţie până în februarie 2015, după care a ocupat locul de judecător în Curtea Constituţională, eliberat prin demisia lui Toni Greblă. Ea a fost susţinută de PSD pentru această funcţie.

Mayei Teodoroiu i-a mers bine şi pe vremea Vioricăi Dăncilă. În septembrie 2019, a fost numită agent guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), printr-o decizie a fostului premier. Presa a relatat atunci că fostul judecător CCR ar fi fost susţinută în această funcţie de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

În calitate de judecător CCR, Maya Teodoroiu a luat decizii controversate. Pe 15 iunie 2016 a votat pentru dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu.

În iunie 2017, Maya Teodoroiu a fost unul dintre cei trei judecători care au considerat, în opinie separată, că interdicţia impusă persoanelor condamnate penal de a ocupa funcţia de membri ai Guvernului este neconstituţională, deoarece un condamnat penal este discriminat dacă i se interzice posibilitatea de a face parte din guvern.

Teodoroiu a fost şi raportor în cazul completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte. Judecătorii CCR au decis, în majoritate, pe 7 noiembrie 2018, că există un conflict de natură juridică între Parlament şi Guvern pe tema formării acestor completuri. Decizia CCR a dus la desfiinţarea mai multor sentinţe definitive date în mai multe dosare de corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor