Fost şef al Consiliului Fiscal: Creşterea pensiilor cu 40% nu va avea loc. Deficitul bugetar este prea mare

Ionuţ Dumitru, 24 februarie 2015
Ionuţ Dumitru, 24 februarie 2015 (Epoch Times România)

Ionuţ Dumitru, fost şef al Consiliului Fiscal - în prezent economist şef al Raiffeisen Bank - a declarat, vineri, pentru Epoch Times România, că, din punctul său de vedere, mult discutata creştere a pensiilor cu 40% nu va avea loc din cauza deficitului mult prea mare prevăzut pentru 2020 – care ar putea ajunge la chiar 10% – şi a lipsei fondurilor pentru acoperirea acestuia. De asemenea, Dumitru a avut o poziţie similară şi în privinţa dublării alocaţiilor pentru copii.

Întrebat cum va fi finanţat acest deficit bugetar deosebit de mare, Ionuţ Dumitru a afirmat că pentru a face deficitul finanţabil acesta trebuie să fie redus, lucru care ar putea fi realizat cel puţin prin ţinerea sub control a cheltuielilor bugetare discreţionare.

“Aşa cum spuneam, scenariul de bază, fără să se ia alte măsuri suplimentare, luând în calcul contracţia economică previzibilă pe care o vom înregistra, şi aceste măsuri luate deja la nivelul cheltuielilor şi nivelul veniturilor, ne duc aceste evoluţii către un deficit bugetar foarte mare, nefinanţabil. Ca să facem finanţabil deficitul bugetar trebuie să îl reducem. Ca să îl putem reduce trebuie luate nişte măsuri de ţinere sub control măcar a cheltuielilor bugetare, care pot fi, să zicem… asupra cărora poţi să ai un cuvânt de spus, aşa numite cheltuieli discreţionare. Şi mă refer în primul rând la lucrurile care nu sunt neapărat obligatorii în momentul de faţă şi anume creşterea asta de 40% a pensiilor de care s-a discutat foarte mult”, a explicat fostul şef al Consiliului Fiscal.

În plus, economistul şef al Raiffeisen Bank a subliniat că, în condiţiile în care creşterea pensiilor nu era posibilă nici înaintea izbucnirii crizei generate de coronavirusul Wuhan, acest lucru este cu atât mai valabil în prezent.

“Îşi imaginează cineva că poţi să creşti pensiile cu 40% atâta timp cât în spitale mor zi de zi oameni răpuşi de acest virus şi deja discutăm de peste un milion de persoane care şi-au pierdut… sau sunt în şomaj tehnic. Adică, e cumva, contra timpurilor în care suntem astăzi să ne gândim că mai este posibil să creştem pensiile cu 40%”, a mai afirmat Ionuţ Dumitru.

Întrebat dacă această creştere a pensiilor este doar o promisiune populistă care va fi anulată la un moment dat sau Guvernul va trece peste toate riscurile şi le va creşte cu 40%, Ionuţ Dumitru a declarat că este de părere că această măsură nu se va materializa din cauza cifrelor economice foarte slabe ce vor apărea în scurt timp.

“Părerea este că această creştere de 40% a pensiilor nu se va întâmpla. Adică şansele le văd aproape de zero. De ce? Pentru că, încet, încet, o să apară cifre din economie şi ele vor fi, aşa cum este inevitabil, foarte slabe, începând cu trimestru 1. Şi atunci se va vedea cumva şi impactul bugetar şi mă aştept să vedem în cifre, deja începând cu martie, o contracţie puternică a veniturilor bugetare. Iar în faţa unor cifre foarte slabe de colectare a veniturilor bugetare şi de evoluţie economică în general atât de slabe, Guvernul va fi pus, cumva, într-o poziţie foarte dificilă şi va decide în cele din urmă amânarea sau chiar anularea creşterii pensiilor cu 40% şi a altor măsuri care mai erau cumva luate în considerare, dublarea alocaţiilor pentru copii, şi aceasta cu un impact bugetar foarte mare.

Dar cred, sincer, că aceste măsuri, cele două, nu vor fi suficiente. Cred că este nevoie şi de măsuri suplimentare. Părerea mea este că, în momentul de faţă, orice cheltuială care nu este obligatorie trebuie reconsiderată şi acolo unde se pot face economii trebuie să facem lucrul ăsta pentru că avem nevoie de resurse ca de aer. Pentru că, încă o dată, dacă vom avea un deficit bugetar foarte mare, nu vom avea bani ca să îl finanţăm. Adică, nu vom fi împrumutaţi. Şi în contextul ăsta, oricum, deficitul bugetar va fi 7% sau va fi mai mult, să zicem, părerea mea este că mai mult de 7% nu putem finanţa. Dar dacă, oricum, discutăm de un deficit bugetar foarte mare, trebuie canalizate sau trebuie să reuşim să luăm bani, să ne putem împrumuta de la toate sursele posibile, şi externe şi interne”, a mai explicat economistul şef al Raiffeisen Bank.

Vă invităm să urmăriţi interviul video cu Ionuţ Dumitru