Senatul SUA susţine efortul Muntenegrului de a adera la NATO

Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului SUA a aprobat o rezoluţie de susţinere a aderării Muntenegrului la NATO, trimiţând-o plenului camerei pentru a fi votată.
Senatorul american republican John McCain.
Senatorul american republican John McCain. (Getty Images)

Comitetul a susţinut şi anul trecut micuţul stat din Balcani în încercarea de a se alătura alianţei militare vestice, dar nu s-a ajuns la un vot în Senat, unde este necesară o majoritate de două treimi pentru aprobarea de noi membri NATO.

Bob Corker, preşedintele comitetului, a declarat miercuri că speră ca în acest an să aibă loc un “vot rapid” în Senat.

Senatorul John McCain l-a asigurat pe premierul muntenegrean Duško Marković, prin telefon, că Senatul SUA va ratifica în curând acordul de aderare, a declarat serviciul de presă al guvernului din Muntenegru.

Marţi, Italia şi Norvegia şi-au dat acceptul oficial pentru acest acord de aderare. Astfel, în prezent 21 din cei 28 de membri ai alianţei şi-au exprimat acceptul.

Aderarea Muntenegrului va reprezenta prima extindere a alianţei de la aderarea Albaniei şi Croaţiei în 2009. Deşi Muntenegru este un aliat îndelungat al Rusiei, relaţiile cu Moscova s-au tensionat recent ţinând cont de interesul guvernului muntenegrean pentru relaţii mai strânse cu Occidentul.

Muntenegru s-a alăturat, de asemenea, sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe