Forumul Naţional al Copiilor, Mihai Moldovanu: Opinia copiilor contează

.
. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
19.11.2012

Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, a participat astăzi la Forumul Naţional al Copiilor, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. Evenimentul se desfăşoară în perioada 19-20 noiembrie şi este organizat în contextul aniversării, la data de 20 noiembrie, a Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului.

La Forum au mai participat membrii Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, printre care: ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, ministrul Tineretului şi Sportului Ion Cebanu, reprezentanta UNICEF Moldova, Alexandra Yuster, dar şi 68 copii, membri în două Grupuri de lucru pentru Drepturile Copilului din raioanele Orhei şi Leova şi în trei Consilii Consultative ale Copiilor din raioanele Călăraşi, Ungheni şi Făleşti.

Copii au beneficiat de instruiri în cadrul unor stagii de formare, pentru a înţelege necesităţile şi drepturile copilului, a cunoaşte instituţiile şi persoanele responsabile de asigurarea acestora la nivel local, naţional şi internaţional, precum şi a monitoriza modul în care le sunt respectate drepturile şi a raporta periodic autorităţilor locale şi centrale despre rezultatele monitorizării.

În cadrul Forumului, copiii au expus viziunile proprii asupra proiectului noii Strategii Naţionale de Protecţie a Copilului şi Familiei (SNPCF), pentru anii 2013-2020. Astfel, ei au identificat un şir de priorităţi care merită a fi încadrate şi valorificate prin intermediul Strategiei, acestea fiind: consolidarea unui mediu protector al copilului în ambianţa familială, prevenirea şi protecţia de riscuri sociale a copiilor rămaşi singuri acasă, incluziunea socială şi educaţională a tuturor copiilor, inclusiv a celor cu nevoi speciale şi a copiilor care fac parte din minorităţi etnice.

De asemenea, copiii au elaborat un Raport despre respectarea Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului. În acest raport a fost analizat nivelul de respectare a dreptului copilului la educaţie, la protecţie faţă de abuz şi violenţă şi dreptul copilului la exprimarea opiniei şi participare. În raport sunt incluse şi recomandări ale copiilor, printre care: îmbunătăţirea situaţiei în domeniul ce vizează incluziunea socială a copiilor, îmbunătăţirea condiţiilor în şcoli, dotarea laboratoarelor, informarea părinţilor care sunt plecaţi peste hotare în privinţa reuşitei copiilor lor, înăsprirea legislaţiei în ceea ce priveşte prevenirea şi pedepsirea violenţei şi a abuzului, introducerea mai multor ore de educaţie civică şi altele.

Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a declarat, în cadrul evenimentului, că organizarea discuţiilor asupra Strategiei Naţionale de Protecţie a Copilului şi Familiei, înainte de aprobarea acesteia, este o dovadă a faptului că opinia copiilor contează.

"Nu întâmplător am iniţiat aceste discuţii. Sunteţi prima sursă care ne va indica care ar trebui să fie priorităţile Strategiei Naţionale de Protecţie a Copilului şi Familiei", a subliniat viceprim-ministrul adresându-se copiilor.

În aceeaşi ordine de idei, Mihai Moldovanu a menţionat că o prioritate a politicii sociale a Guvernului o reprezintă incluziunea socială a copiilor cu dizabilităţi, precum şi a copiilor care fac parte din minorităţile etnice.

La rândul său, Valentina Buliga a informat copiii despre proiectele deja în derulare ale Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care vizează respectarea drepturilor copilului. Ministrul a menţionat că opiniile şi sugestiile copiilor asupra Strategiei Naţionale de Protecţie a Copilului şi Familiei sunt foarte importante, deoarece anume interesul lor este subiectul documentului care urmează a fi aprobat şi pus în aplicare la nivel naţional.

Forumul Naţional al Copiilor este desfăşurat în perioada 19 - 20 noiembrie. Marţi copiii vor avea posibilitatea să discute cu ministrul Educaţiei, Maia Sandu, despre dreptul lor la educaţie de calitate şi cu vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, în privinţa dreptului lor la participare şi exprimarea opiniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor