Forţele ruse au atacat o navă ucraineană [video]

Torez, Ucraina, 21 iulie. Paramilitar pro-rus păzind trenul frigorific ce adăposteşte cadavrele celor ucişi la doborârea cursei MH15
Torez, Ucraina, 21 iulie. Paramilitar pro-rus păzind trenul frigorific ce adăposteşte cadavrele celor ucişi la doborârea cursei MH15 (Brendan Hoffman/Getty Images)

Kievul a anunţat, duminică, că forţele ruse au atacat o navă ucraineană din Marea Azov, incident care a marcat prima victorie pe mare a forţelor ruse, precum şi primul incident de acest gen.

”Un vas al patrulei ucrainene de graniţă din Marea Azov a fost atacat de pe ţărm astăzi. S-a folosit artileria. O operaţiune de salvare este în desfăşurare”, a declarat Andrii Lisenko, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Potrivit autorităţilor ucrainene, au fost înregistrate decese şi persoane rănite în rândul marinarilor. Personalul rănit a fost transportat de urgenţă la spitalul din oraşul Mariupol, pe coasta Mării Azov.

Un ofiţer ucrainean, care nu şi-a dezvăluit identitatea, a declarat: ”Se pare că nava a fost deteriorată, nu ştiu exact cine a tras asupra ei şi cu ce.”.

Leonid Matyukin, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a delcarat că nu-şi aminteşte un atac similar de la începerea conflictului.

Atacul a fost confirmat de forţele ruse.

”Miliţile au produs inamicului lor prima înfrângere navală”, a declarat Igor Strelkov, fostul comandant al armatei ”separatiste”.

Un material video publicat de Strelkov pe contul său de VK arată că mai multe aparate de zbor neidentificate au trecut pe lângă bacul ucrainean înainte ca acesta să izbucnească în flăcări. Forţele separatiste nu au elicoptere şi nici avioane, dar armata rusă a mobilizat în mai multe rânduri elicopterele militare la graniţa Ucrainei.

Forţele separatiste, care sunt în mare parte forţe ale armatei ruse, vor să alipească regiunea sud-estică a Ucrainei la Rusia. În acest sens, forţele ruse se confruntă cu armata ucraineană încă din luna aprilie, într-un conflict care a ucis aproximativ 2.600 de persoane.

Atacul de duminică a venit la câteva zile după ce forţele ruse au deschis un front, ajungând în apropiere de ţărmul Mării Azov după ce au pătruns prin graniţa sud-estică. Avansul forţelor ruse se datorează întăririlor ruse. Moscova neagă acest fapt în continuare.