Fondatorul WikiLeaks critică mass media americană, pe Hillary Clinton şi administraţia Obama

Fondatorul controversatului website WikiLeaks a oferit un interviu unui ziar american în care a respins o serie de acuzaţii la adresa sa şi a criticat presa americană pentru atitudinea faţă de alegerile prezidenţiale din SUA. Nici Obama nu a scăpat criticilor lui Assange.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange. (Captură Foto)

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a răspuns acuzaţiilor potrivit cărora ar interferează cu alegerile din SUA, că îl apără pe Donald Trump şi că publică informaţii care ar putea oarecum să fie benefice Rusiei. Într-un interviu cu New York Times (NYT), transmis pe Facebook Live, Assange a criticat şi mass media americană pentru că o apără pe Hillary Clinton, pe care ar fi comparat-o cu un “demon”.

Ulterior, WikiLeaks a postat un mesaj pe Twitter, clarificând comentariile lui Assange cu privire la Clinton. “Nu, Assange nu a spus că [Hillary] Clinton este un 'demon'. 'Demonul' este isteria neo-McCarthy-istă adoptată de presa liberală”.

“Presa liberală americană, când se dă peste cap pentru a o apăra pe Hillary Clinton, creează un demon care va prinde cu arcanul pe orice persoană de îndată ce va câştiga alegerile, lucru pe care aproape sigur că îl va face”, a declarat Assange. “În ce fel de mediu se va scălda presa după alegeri?”, a mai întrebat el.

În plus, el a declarat în mod categoric faptul că “WikiLeaks şi eu nu îl apărăm pe Donald Trump”. Assange a mai susţinut că a primit “anumite informaţii interesante” cu privire la Partidul Republican şi campania sa prezidenţială. “Este dificil să concurezi cu declaraţiile controversate ce ies din gura lui Trump, dar el are relaţii de afaceri extinse şi unele dintre acelea ar putea fi interesante”, a precizat el. De asemenea, Assange a precizat că are “materiale şi mai interesante şi plăcute” legate de Fundaţia Clinton.

După publicarea articolului NYT despre interviul lui Assange, WikiLeaks a publicat propriul său răspuns, în care a clarificat poziţia fondatorului său.

WikiLeaks a declarat într-un mesaj online: “Comitetul editorial al New York Times a susţinut-o pe Hillary Clinton, şi totuşi acest lucru nu este dezvăluit în articol. Singurele ştiri cu greutate din articol se referă la faptul că oficialii americani susţin că Assange şi WikiLeaks probabil nu au legături directe cu serviciile ruseşti de informaţii”.

În acelaşi timp, WikiLeaks a contestat alte câteva lucruri menţionate în articol, inclusiv faptul că Rusia a emis o viză pentru Assange şi că decizia ONU în privinţa lui Assange nu are caracter obligatoriu.

În interviu, Assange a susţinut că WikiLeaks lucrează fără întrerupere pentru a examina informaţii şi pentru a publica noi date referitoare la alegerile americane, adăugând că website-ul încearcă să se mişte cât de repede poate.

Fiind întrebat în legătură cu personalul WikiLeaks şi câţi membri ai acestuia se ocupă cu verificarea datelor pe care le primesc, Assange a răspuns: “50% din capacitatea WikiLeaks are legătură cu apărarea dreptului nostru de a publica materiale”. În plus, el a susţinut că WikiLeaks are aproximativ 150 de membri de personal juridic şi aproximativ acelaşi număr de personal media.

În acelaşi timp, Assange a criticat şi administraţia Obama pentru că “încearcă să judece jurnalişti şi sursele lor pe baza legii privind spionajul”. El a acuzat administraţia Obama că se implică într-o “epidemie de abuzuri în ceea ce priveşte legile pentru securitatea naţională”, adăugând că actuala conducere a SUA a încercat să judece mai mulţi jurnalişti şi surse “decât toate celelalte administraţii împreună”.