FMI: O creştere modestă a salariilor şi a pensiilor este posibilă numai dacă vor permite condiţiile

Epoch Times România
03.04.2012

O creştere modestă a salariilor din sectorul public şi a pensiilor este posibilă numai dacă vor permite condiţiile economice, dar menţinerea controlului privind cheltuielile şi îmbunătăţirea colectării taxelor este necesară pentru atingerea ţintei de deficit în 2012, potrivit unui raport al FMI.

"În ceea ce priveşte partea de cheltuieli, în ciuda presiunii publice considerabile, guvernul a decis să amâne orice luare de decizie privind creştere a pensiilor şi salariilor din mediul public. Această atitudine precaută pe partea fiscală este un semn al angajamentului ferm al României privind disciplina cheltuielilor. (...) O anvelopă salarială scăzută este menţinută prin îngheţarea salariilor şi pensiilor, deşi o modestă creştere ar putea fi luată în considerare dacă permit condiţiile economice. Reducerea numărului angajaţilor din sectorul public va continua, înlocuind un singur angajat la şapte plecări, dar aplicat la un nivel insituţional mai ridicat pentru a permite o mai mare flexibilitate. Pentru atingerea obiectivului ambiţios privind deficitul pe 2012 este necesar să se continue disiplina cheltuielilor şi îmbunătăţirea colectării taxelor", se arată în raportul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Autorităţile au menţinut şi un control strict al cheltuielilor curente prin reduceri importante în forţa de muncă din sectorul public, potrivit documentului amintit.

"În timp ce raţionalizarea strictă în ceea ce priveşte angajările în sectorul public s-a dovedit eficientă prin controlarea anvelopei salariale, o flexibilitate mai mare este necesară prin aplicarea acestei politici în rândul instituţiilor. În timp, atenţia trebuie să se mute de la reducerea forţei de muncă la o restructurare mult mai comprehensivă a operaţiunilor din ministere", se mai spune în document.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara, pe 21 martie, că există spaţiu limitat pentru o creştere modestă a salariilor bugetarilor.

Reîntregirea salariilor din sistemul public are în faţă o piedică, legea responsabilităţii fiscale. Jeffrey Franks atrăgând atenţia că nu e suficient să fie resurse, ci mportant este ca suma totală alocată prin buget pentru salarii să nu fie depăşită.

"În această lege sunt o serie de prevederi. Vorbim de suma totală cheltuită cu salariile din sectorul public şi aceasta nu trebuie să fie modificată(...)La nivelul numărului de angajaţi din sistemul public vedem scădere. Atunci am vedea o scădere a cheltuielilor. Există spaţiu limitat pentru a avea o creştere modestă a salariilor", a declarat, la Money Channel, Jeffrey Franks.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat pe 7 martie, în Parlament, că este datoria guvernării să găsească resurse astfel ca, în jurul datei de 1 iunie, salariile bugetarilor să revină la cuantumul de dinaintea tăierilor cu 25%, în 2010.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor