Firea vrea să construiască noi CET-uri, pentru a scăpa de "captivitatea"de la ELCEN

Municipalitatea şi-a propus să facă o nouă companie - un fel de RADET plus ELCEN 2 - şi să construiască noi capacităţi de producţie pentru furnizarea de agent termic bucureştenilor.
Gabriela Firea(senator PSD)
Gabriela Firea(senator PSD) (Florin Chirila/Epoch Times)

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, pe fundalul crizei declanşate de insolvenţa RADET şi ELCEN că municipalitatea a început discuţiile vizând înfiinţarea unei noi societăţi de producţie şi distribuţie a căldurii şi apei calde şi are în vedere, de asemenea, construirea unor centrale termice de cogenerare, ceea ce practic va sparge monopolul ELCEN, la ora actuală unicul furnizor de agent termic al bucureştenilor.

,,Am început deja discuţiile, iar în perioada următoare le vom intensifica în ceea ce priveşte crearea de CET-uri proprii şi de centrale de cogenerare, pentru a ieşi din captivitatea în care ne aflăm în acest moment şi că o sursă prin care agentul termic să ajungă mult mai direct şi pe o distanţă mult mai scurtă la cetăţeni. Şi nu s-ar mai pune problema ca cineva să ne ameninţe tot timpul ori că se taie gazul, ori că se taie curentul, ori că se taie agentul termic", a declarat Firea, citată de Mediafax.

Gabriela Firea a mai anunţat că i-a solicitat europarlamentarului Corina Creţu să sprijine iniţiativa municipalităţii de a cere dublarea fondurilor europene alocate Capitalei pentru modernizarea sistemului de termoficare, astfel încât municipalitatea să poată moderniza circa 1000 km de conducte. Reamintim că iniţial municipalitatea aspira să atragă 187 de milioane de euro.

Reamintim că săptămâna trecută, Consiliul General al Capitalei a mandatat Consiliul de Administraţie al RADET să ceară insolvenţa companiei. Aceeaşi decizie a luat-o o zi mai târziu şi ELCEN, producătorul de agent termic, căreia RADET-ul îi datorează 3,6 miliarde. Finalitatea a fost că Romgaz a anunţat că, atâta vreme cât ELCEN nu-şi onorează obligaţiile, va sista livrarea de gaze, ceea ce finalmente se traduce prin faptul că bucureştenii vor rămâne fără apă caldă şi căldură. Desigur, Gabriela Firea a dat asigurări că bucureştenii nu se vor spăla cu apă rece şi nici nu vor tremura la iarnă pe lângă calorifere reci, însă cum se va rezolva problema datoriilor între cele două firme şi cu ce bani se vor face în timp util lucrările necesare rămâne un mister.