Firea inspiră, cetăţeanul plăteşte. Primarul Comarnicului ar vrea să le pună taxe bucureştenilor care merg cu maşina la munte

Trafic
Trafic (Pixabay)

Primarul oraşului Comarnic, localitate în care şoferii stau adesea în coloană, în weekenduri, în drumul lor spre munte, ar vrea şi el, pe modelul făcut public de Gabriela Firea, să introducă taxă pentru maşinile din Bucureşti şi Ilfov, relatează ph-online.ro.

Practic, primarul Sorin Popa susţine că va urma exemplul primarului Capitalei şi va introduce viniete pentru autoturismele cu numere de Bucureşti şi Ilfov care intră în localitate. Edilul îşi justifică ideea susţinând că din cauza blocajelor în circulaţie, locuitorii de aici au ajuns să respire doar gaze de eşapament. Şi, cum cele mai multe maşini care tranzitează Comarnicul sunt din Bucureşti şi Ilfov, primarul s-a gândit să le taxeze ca să adune bani la buget.

”Pe noi ne poluează la fel de mult ca şi în Bucureşti, pentru că stau maşinile cu orele pe raza oraşului Comarnic. Vom face şi noi o hotărâre de consiliu, că este uşor de făcut, prin care să impunem viniete pentru cei din Bucureşti şi Ilfov. Aşa aducem şi noi nişte bani la buget”, a declarat Sorin Popa, primarul oraşului Comarnic, pentru sursa citată.

Primarul mai acuză că, în plus faţă de faptul că trebuie să respire noxe, locuitorii din Comarnic se confruntă şi cu dificultatea de a traversa strada principală, pericolul de a fi călcat de maşini fiind iminent.

Se pare însă că dorinţa primarului va rămâne însă doar la stadiul de intenţie. Contactat de hotnews.ro secretarul oraşului Comarnic a precizat că într-adevăr primarul a vorbit despre oportunitate introducerii de viniete pentru bucureşteni şi ilfoveni, însă ideea nu se poate aplica pe motiv că drumul naţional nu aparţine de Comarnic, ci de Compania Naţională de Drumuri (CNAIR).

„Primarul a fost întrebat, dânsul a zis că va discuta cu compartimentele de specialitate oportunitatea introducerii acestei taxe. Venind şi discutând cu noi am stabilit că nu avem cum să introducem această taxă”, a mai spus secretarul oraşului prahovean.

Reamintim că la mai bine de trei ani de când a promis vestita revoluţie în trafic, promisiune care nu s-a îndeplinit, primarul general al Capitalei Gabriela Firea vrea să introducă o vinietă electronică de 10 lei/zi sau 1.900 lei pe an pentru maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov şi care doresc să circule în oraş.

Totodată, primarul propune ca maşinile non - euro, Euro 1, 2, inclusiv cele înmatriculate în Bucureşti, să nu aibă deloc acces în zona centrală a oraşului. Posesorii de autovehicule Euro 3 vor putea intra cu maşinile în centrul Capitalei doar dacă vor achiziţiona o vinietă electronică de tip Oxigen-C (Centru) adică 75 de lei/lună şi 900 lei pe an. Maşinile cu normă de poluare Euro 4, 5 şi 6, hibride sau electrice au acces pe toate drumurile din Bucureşti.

Măsurile ar urma să fie aplicate de anul următor. Circulaţia autovehiculelor în zonele restricţionate, fără achiziţionarea vinietei, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei.

Mai precizăm însă că intenţiile Gabrielei Firea şi, în genere, ideea de a taxa şoferii din alte localităţi este considerată ilegală. Astfel, şeful Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, afirmă că vinieta de acces în Bucureşti, în versiunea actuală prezentată de Primărie este discriminatorie. „Nu judeţul de înmatriculare al unui autovehicul este relevant pentru micşorarea poluării şi a aglomerării, ci gradul de poluare al acestuia!”, a scris Asztalos Csaba, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, deputatul independent Nicuşor Dan a explicat şi el că măsura de a taxa diferenţiat maşinile înmatriculate în afara Bucureştiului şi Ilfovului încalcă Constituţia şi practica Curţii de Justiţie a UE. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne