Nicuşor Dan îi dă o veste "bună" Gabrielei Firea: Încalcă Constituţia şi practica Curţii de Justiţie a UE

Nicusor Dan
Nicusor Dan (Epoch Times România)

Deputatul independent Nicuşor Dan (fondator al USR-ului şi, după toate probabilităţile, candidat la Primăria Capitalei) critică dur proiectul Gabrielei Firea de a-i obliga pe şoferii cu maşini înmatriculate în afara Bucureştiului şi Ilfovului să plătească o taxă dacă vor să circule în Capitală.

Potrivit deputatului, măsura de a taxa diferenţiat maşinile înmatriculate în afara Bucureştiului şi Ilfovului încalcă Constituţia şi practica Curţii de Justiţie a UE iar lansarea proiectului în spaţiul public fără această minimă verificare dovedeşte încă o dată incompetenţa administraţiei Firea.

"Printr-o decizie din 2019, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a constatat că intenţia Germaniei de a introduce o taxă de utilizare a autostrăzilor doar pentru cetăţeni străini încalcă dreptul european.

De asemenea, printr-o decizie din 2010, Curtea de Apel Bucureşti a decis că taxa instituită de primarul Mazăre pentru intrarea în staţiunea Mamaia încalcă Constituţia României.

În decizia din 2019, CJUE a reţinut că taxarea doar a cetăţenilor străini încalcă dreptul la libera circulaţie, principiul nediscriminata şi libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor (căci mărfurile şi serviciile străine ar deveni mai scumpe).

În decizia din 2010, Curtea de Apel Bucureşti a reţinut că decizia autorităţilor din Constanţa încalcă principiul nediscriminarii prevăzut în Constituţie.

În plus, conform art 53 din Constituţie, orice limitare a dreptului la libera circulaţie se poate face doar prin lege, nu prin decizie a autorităţii locale. De exemplu, taxa de pod de la Cernavodă este prevăzută de OG 15/2002, cu valoare de lege", susţine deputatul, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Reamintim că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vrea să introducă o vinietă electronică de 10 lei/zi sau 1.900 lei pe an pentru maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov şi care doresc să circule în oraş.

Totodată, primarul propune ca maşinile non - euro, Euro 1, 2, inclusiv cele înmatriculate în Bucureşti, să nu aibă deloc acces în zona centrală a oraşului. Posesorii de autovehicule vor putea intra cu maşinile în centrul Capitalei doar dacă vor achiziţiona o vinietă electronică de tip Oxigen-C (Centru) adică 75 de lei/lună şi 900 lei pe an. Maşinile cu normă de poluare Euro 3,4 5 şi 6, hibride sau electrice au acces pe toate drumurile din Bucureşti.

Măsurile ar urma să fie aplicate de anul următor. Circulaţia autovehiculelor în zonele restricţionate, fără achiziţionarea vinietei, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei.

Proiectul va sta 45 de zile în dezbatere publică, apoi va fi supus aprobării Consiliului General.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne