Firea, acuzată de Cernea că-i blochează drumul spre Parlament. "E un lucru grav. Poate atrage răspunderea penală"

Deputatul independent Remus Cernea - aspirant la un nou mandat în Parlamentul României - o acuză pe primăriţa Capitalei, Gabriela Firea, că-i blochează instalarea corturilor necesare pentru colectarea semnăturilor.
Remus Cernea
Remus Cernea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Legislaţia electorală din România este cea mai restrictivă din Uniunea Europeană şi este astfel construită încât să avantajeze clar partidele mari - PSD şi PNL - şi să descurajeze partidele mai mici şi candidaţii independenţi, şi-a exprimat nemulţumirea, joi, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul Remus Cernea.

"Este relevant, spre exemplu, articolul din legea alegerilor parlamentare care prevede că independenţii beneficiază doar de câte 10 secunde pe zi ca timpi de antenă în timpul campaniilor electorale! El reflectă modul de gândire al parlamentarilor PSD şi PNL care vor să elimine orice posibil competitor prin chiar prevederile legilor electorale. În ţările democratice nu sunt cerute atât de multe semnături pentru a înscrie o candidatură la alegerile parlamentare", a precizat Remus Cernea.

Potrivit deputatului, în ţările membre UE, numărul de semnături variază, de regulă, de la doar câteva (Malta 4, Regatul Unit al Marii Britanii 10, Grecia 12, Irlanda 30, Slovenia 50) până la câteva sute (Finlanda 100, Danemarca 150, Germania 200, Luxemburg 250, Austria şi Belgia între 200 şi 500 – pentru Camera inferioară a Parlamentului). Limita superioară a numărului de semnături este stabilită de Cehia 1000, Lituania 1000, Polonia 1000. Cel mai mare număr de semnături este cerut de Bulgaria: între 1100 şi 2000, în funcţie de mărimea circumscripţiei.

"Doar în România sunt cerute sute de mii de semnături pentru ca un partid să se poată înscrie la alegerile parlamentare la nivel naţional şi multe mii de semnături unui independent. Acest lucru demonstrează, o dată în plus, caracterul extrem de restrictiv şi de nedemocratic al legislaţiei electorale din România prin care partidele, principalele partide încearcă să îşi păstreze monopolul.

După ce că au făcut astfel de legi nedrepte, acum administraţia locală din Bucureşti dominată de PSD împiedică amplasarea corturilor pentru colectarea semnăturilor. Pentru un partid mai mic sau pentru un candidat independent colectarea unui număr atât de mare de semnături reprezintă, realmente, o dificultate majoră", a subliniat Remus Cernea.

Deputatul a explicat că, pentru strângerea semnăturilor, este necesară dispunerea unor corturi care să reprezinte puncte fixe unde aceia care doresc să semneze să poată veni să îşi exercite dreptul legal de a susţine unul sau mai mulţi competitori electorali.

În absenţa respectivelor corturi, Remus Cernea atrage atenţia că efortul de colectare a semnăturilor este foarte mult îngreunat, fiecare zi pierdută fiind preţioasă pentru că data limită de depunere a candidaturilor este de 27 octombrie. Pentru un independent ar rămâne doar aproximativ 40 de zile, timp în care ar trebui să colecteze aproximativ 450 de semnături pe zi pentru a reuşi obţinerea celor minim 17.000 de semnături necesare, lucru foarte greu de realizat.

"Am depus o solicitare la Registratura Primăriei Capitalei încă din 24 august. Nu am primit până azi nici un răspuns deşi în ultima perioadă am sunat zilnic. Mi s-a spus şi de la cabinetul Secretarului General şi de la cel al Viceprimarului că solicitarea este la doamna primar Gabriela Vrânceanu Firea.

Îi adresez doamnei primar rugămintea de a debloca urgent această stare nedemocratică de lucruri. Eu am solicitat amplasarea a doar 5 corturi, absolut necesare pentru a reuşi colectarea semnăturilor. Împiedicarea mea şi a altor competitori electorali de a strânge semnăturile este un lucru grav şi care poate atrage chiar răspunderea penală", a atras atenţia Remus Cernea.

Parlamentarul îi invită pe bucureştenii care îl susţin să vină în număr mare, vineri, 16 septembrie, între orele 17.00 – 20.00 în faţa magazinului Unirea (în zona celor două ieşiri de la metrou) pentru a-i acorda semnăturile lor.

"Agenda mea concentrată pe apărarea drepturilor omului, a protecţiei mediului, a separării dintre stat şi biserică, a drepturilor animalelor şi a valorilor democratice ale societăţii deschise sunt convins că are numeroşi susţinători", a adăugat Remus Cernea.