Nicuşor Dan: ”Este nevoie de democratizarea finanţării partidelor”(video)

Liderul Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, a propus miercuri câteva soluţii pentru democratizarea finanţării partidelor politice.
Nicusor Dan
Nicusor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Sunt două lucruri de corectat la legea partidelor, în primul rând posibilitatea finanţării prin SMS, deoarece mecanismul actual cu identificarea donatorului este foarte complicat. În al doilea rând, faptul că partidele nu pot colecta bani în campania electorală, ci doar candidaţii pot face asta, îngreunează finanţarea”, a explicat Nicuşor Dan în cadrul conferinţei ”Transparenţă şi integritate în viaţa publică românească”, organizat de Institutul Republican Internaţional şi de Expert Forum. El a mai propus să se dea posibilitatea cetăţenilor români care doresc să poată direcţiona un procent mic din impozitul pe venit către un partid politic.

Referitor la integritate, Nicuşor Dan a arătat că USR este într-un ”proces de extindere la nivel naţional, iar oamenii semnează pe proprie răspundere pentru vreo zece criterii, inclusiv plagiat şi conflicte de interese, participarea la obţinerea de foloase patrimoniale. Conform statutului, candidaţii sunt desemnaţi de organizaţiile locale şi judeţene, iar acum la parlamentare de organizaţia judeţeană. Biroul Naţional are dreptul doar să cenzureze anumiţi oameni, fără să propună alţii în loc”.

În ceea ce priveşte transparenţa, liderul USR a subliniat că în alegerile locale din Bucureşti formaţiunea sa a fost singurul partid care a publicat lista tuturor donatorilor din campania electorală.

Pe de altă parte, Nicuşor Dan a criticat voalat partidele care se laudă cu integritatea şi transparenţa, deşi nu le respectă. ”Legat de codurile de conduită, uzitate pentru funcţiile interne în partid, avem şi aici o problemă, din moment ce reuşim să avem un partid care este condus de un condamnat penal”, a afirmat acesta.

Liderul USR a observat că partidele actuale nu vor nici să urmărească cum îşi exercită oamenii lor funcţiile publice. ”Toate partidele clamează transparenţa, dar avem primari care refuză să dea informaţiile publice chiar consilierilor locali. Se întâmplă în Bucureşti, nu mai vorbesc de comunele din judeţele îndepărtate ale României. Partidul nu ia nicio atitudine, nici publică, nici în interior. Nu mai vorbesc de primari şi funcţionari care dau zeci de acte anulate de instanţă sau pentru care Curtea de Conturi vine şi spune că au cheltuit nejustificat sume imense din bugetul public”, a explicat Nicuşor Dan, făcând aluzie la restricţionarea accesului consilierilor USB la documentele în baza cărora s-au făcut defrişări şi betonări de către Primăria Generală şi Primăria Sectorului 3, conduse de primarii PSD, Gabriela Firea şi Robert Negoiţă.

El a mai arătat că sunt probleme şi cu ”numirea şefilor de deconcentrate unde trebuie să existe, conform legii un concurs public, dar ziarele locale ştiu cu 2 săptămâni înainte cine va câştiga funcţia de director în toate deconcentratele sau directorii de şcoli care se numesc politic, deşi legea spune că ei se numesc prin concurs”.

Referitor la frustrarea membrilor simpli din partide că nu pot să schimbe nimic în interiorul acestora, clamată ipocrit de alţi reprezentanţi ai partidelor prezenţi la eveniment, Nicuşor Dan a arătat că aceasta vine şi din modul în care partidele se finanţează.

Liderul USR a propus 3 soluţii la această problemă: permiterea cu adevărat a noilor partide pe scena politică, soluţia administrativă – găsirea de mecanisme administrative care să penalizeze oameni care sistematic semnează zeci de acte administrative ilegale sau pentru care Curtea de Conturi constată cheltuirea nejustificată a banului public şi democratizarea partidelor prin democratizarea finanţării lor.

”Sistemul electoral actual penalizează sau îngrădeşte accesul noilor veniţi în viaţa politică. Avem o lege care nu permite partide locale. Putem avea partide cu trei membri, dar dacă ele nu candidează în 75 de localităţi, ele vor fi radiate. Avem un prag electoral prohibitiv pentru alianţe de 8% pentru 2 partide, un număr uriaş de semnături pentru orice fel de alegere, locală sau naţională. Avem alegerea primarilor într-un singur tur, care face ca jocul să fie jucat între primele două partide mari şi nu permite accesul noilor partide şi avem în legea finanţării partidelor politice un prag care nu permite finanţarea partidelor care nu au un număr suficient de mandate, ceea ce este discriminatoriu”, a reamintit Nicuşor Dan.

El s-a referit şi la profesionalizarea consilierilor generali, care gestionează un buget de un miliard într-un an, arătând că aceştia ar trebui să facă această muncă ca job full-time. ”Noi suntem în prezent 15 consilieri în CGMB şi avem fiecare joburile noastre. Sarcina asta ne ia tot timpul. Avem de pregătit şedinţe, proiecte de hotărâri. Avem de făcut audienţe cu cetăţenii. Suntem în CA la spitale şi şcoli şi cred că ar trebui să reflectăm dacă măcar la nivelul Consiliilor judeţene şi al CGMB, dacă avem 55 de oameni care gestionează într-un an un miliard, dacă ei nu ar trebui plătiţi şi să facă asta ca job full-time, a concluzionat Nicuşor Dan.