Finlanda lansează programul “Bani din elicopter”

Explozia puternică a roboticii şi automatizării va reduce probabil numărul de locuri de muncă într-o scurtă perioadă de timp, cu efectele sociale pe scară mare. Ce crede establishmentul că se poate face pentru a reduce impactul social? Bani gratis. În prima etapă.
(Captură Foto)

Finlanda este pe cale să lanseze un experiment în care a selectat la întâmplare un grup de 2.000 până la 3.000 de cetăţeni aflaţi deja pe şomaj şi care vor începe să primească un venit lunar de bază de 560 de euro (aproximativ 600 USD). Indemnizaţia va înlocui beneficiile lor existente. Suma respectivă este egală cu nivelul minim garantat pentru ajutorul social finlandez.

Studiul pilot, care va rula timp de doi ani, 2017-2018, urmăreşte să evalueze dacă banii gratis - politic corect denumiţi venit de bază pot ajuta la reducerea sărăciei, a sentimentului de excludere socială şi a birocraţiei, şi dacă poate în acelaşi timp să ajute la îmbunătăţirea ratei naţionale de angajare.

Guvernul finlandez a introdus proiectul său legislativ pentru acest experiment în 25 august. Iniţial, câmpul experimentului a fost mult mai ambiţios. Mulţi experţi au criticat totuşi experimentul guvernamental pentru numărul mic de persoane incluse şi pentru modul de organizare a testului, care se va desfăşura pe baza unei singure condiţii experimentale. Acest lucru implică faptul că experimentul poate oferi informaţii despre o singură întrebare, şi anume dacă înlăturarea mijloacelor de constrângere incluse în serviciile de asistenţă socială îi va încuraja sau nu pe cetăţenii finlandezi neangajaţi să se întoarcă la muncă.

În prezent, finlandezii pot primi un nivel minim de ajutor social, identic cu suma sugerată ca venit de bază în cadrul preconizatului experiment (560 euro pe lună). În declaraţiile oficiale, s-a afirmat că experimentul urmăreşte să reducă birocraţia, să soluţioneze problema constrângerii şi să reducă sărăcia în societate.

Documentele guvernamentale nu menţionează schimbări în structura de muncă şi a venitului, şi nici nu oferă comentarii cu privire la creşterea şomajului din cauza dezvoltării tehnologiei. Prin urmare, venitul de bază este considerat un element adiţional la sistemul de securitate socială universală din Finlanda.

În alte ţări care cochetează cu ideea aruncatului de bani din elicopter, venitul de bază a fost gândit ca o soluţie pentru creşterea inegalităţii, care este amplificată de explozia roboticii şi a automatizării serviciilor de rutină.