FIFA reacţionează după ce a fost nominalizată pentru "premiul ruşinii 2014"

FIFA logo. (PHILIPPE DESMAZES / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.11.2013

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a reacţionat, după ce mai multe organizaţii neguvernamentale din Brazilia, ostile Cupei Mondiale de anul viitor, au propus-o pentru "premiul ruşinii" 2014, informează AFP.

FIFA se afla joi seară pe locul 2 pe lista nominalizaţilor pe site-ul Public Eye Awards, care decernează acest premiu în fiecare an, în luna ianuarie, când are loc reuniunea Forului Economic Mondial de la Davos. FIFA a fost votată de 6.496 de internauţi, pe primul loc fiind compania rusă Gazprom (15.630 voturi).

Nominalizarea FIFA vine după revolta socială care a zguduit în iunie Brazilia, în plină Cupă a Confederaţiilor. Această nominalizare este iniţiativa ANCOP (Coordonarea comitetelor populare ale Cupei), o reţea de ONG-uri implantate în cele 12 oraşe care vor găzdui meciuri ale Mondialului de anul viitor.

Aceste ONG-uri acuză FIFA că încurajează încălcarea drepturilor persoanelor şi proasta utilizare a fondurilor publice în ţările care organizează Cupe Mondiale.

Ele denunţă mai ales faptul că 250.000 de oameni ar fi fost expulzaţi sau ameninţaţi cu expulzarea din cauza lucrărilor pentru CM de anul viitor.

Într-un comunicat, FIFA s-a declarat "foarte surprinsă" de acuzaţiile de care a aflat din presa elveţiană.

Forul fotbalistic mondial a subliniat că "nu a cerut niciodată expulzarea cuiva pentru a construi infrastructurile Cupei Mondiale". El a adăugat că "nu este implicat în construirea infrastructurilor în ţara gazdă" şi că "a primit asigurări scrise ale oraşelor gazdă potrivit cărora construcţia sau renovarea celor 12 stadioane ale Mondialului 2014 nu va implica nicio expropriere".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor