Federaţia Rusă doreşte amplasarea în regiunea transnistreană a unei staţii radar

Tatiana Chiriac
18.04.2012

Administraţia de la Kremlin ar putea să amplaseze un sistem antirachetă în regiunea din stânga Nistrului. Despre aceasta scrie publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta, făcând referire la cercurile apropiate preşedintelui rus.

Decizia de a disloca pe teritoriul autoproclamatei republici nistrene un sistem antirachetă vine ca răspuns la elementele scutului american antirachetă din Europa şi bazele militare NATO de pe teritoriul României.

Potrivit aceloraşi surse, numirea lui Rogozin înseamnă nu altceva decât începutul implementării politicii lui Vladimir Putin în CSI, potrivit căreia stânga Nistrului redevine o regiune cu atenţie specială din partea Rusiei. Având în vedere apropierea regiunii faţă de România - membru NATO, unde sunt deja amplasate patru baze americane, dar şi activizarea proceselor legate de integrarea Republicii Moldova în România, "Rusia intenţionează să-şi menţină prezenţa militară în Transnistria, mai mult decât atât, are de gând să instaleze staţia radar "Voronej", a declarat sursa citată.

De asemenea, unii experţi nu exclud faptul că scopul vizitei lui Rogozin în Republica Moldova este de a întări controlul Rusiei asupra regiunii transnistrene, astfel fiind planificate instalarea unui sistem radar de tip „Voronej-DM” în regiunea din stânga nistrului.

Totodată, unii experţi consideră că Transnistria ar putea deveni acea parte a teritoriului Federaţiei Ruse, unde va fi posibilă amplasarea nu doar a radarului, dar şi a oricărei alte tehnici militare. „Dacă astfel de versiuni anterior au fost considerate absurde, acum, pe fondul românizării active a Republicii Moldova, această perspectivă nu este exclusă nici de liderul transnistrean Evgheni Şevciuk”, mai scrie sursa rusească.

Ministerul rus al Apărări infirmă aceste declaraţii şi susţine că intenţionează să desfăşoare staţii radar exclusiv pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Menţionăm că înainte ca Dmitri Rogozin să efectueze vizita sa în Republica Moldova, o astfel de vizită a întreprins şi Ministrul rus al Apărării, care a inspectat pe 12 aprilie subunităţile din regiunea transnistreană, însă detaliile vizitei sale nu au fost făcute publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor