Fasole frecată ca’n Ardeal – o reţetă ţărănească tradiţională

Vă mai aduceţi aminte cât de bună şi gustoasă era fasolea preparată de bunicile noastre?
Fasole frecată
Fasole frecată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă prezentăm mai jos o metodă tradiţională de preparare a fasolei frecate cu ceapă şi boia bulce, folosită cu precădere de gospodinele din satele din zona centrală a Transilvaniei. Chiar dacă timpul de preparare este mai lung, satisfacţia finală va fi pe măsură: veţi obţine un piure de fasole aromat, fin şi mătăsos, cu un gust deosebit.

Ingrediente:

1 litru(1kg) de fasole albă uscată,

1 morcov,

1 pătrunjel,

1 ceapă mică,

1-2 căţei usturoi,

1 legătură mică pătrunjel verde (opţional),

sare şi piper după preferinţă

pentru sos:

2 cepe albe,

100 ml ulei,

2 linguriţe de paprică (boia dulce),

cârnaţi sau slănină (opţional)

Modul de preparare:

Fasolea uscată se curăţă mai întâi de impurităţi apoi se pune într-un vas, şi se acoperă bine cu apă rece. Se lasă deoparte la înmuiat. De preferinţă, se lasă să stea cu o seară înainte de preparare, sau cel puţin câteva ore în cazul în care un aveţi aşa mult timp la dispoziţie.

Înainte de-a pune fasolea la fiert se schimbă apa. Vasul cu fasole se pune la fiert la foc mare, până ce dă în clocot, apoi se reduce la foc mediu şi se fierbe cam 10 minute.

Vasul se ia de pe foc şi se scurge din nou apă. Apa scursă se înlocuieşte cu apă fierbinte. Fasolea se pune din nou la fiert, acoperind vasul cu un capac.

Când fasolea este aproape fiartă, se adaugă ceapa, morcovul, pătrunjelul, căţeii de usturoi şi sare, după care se continuă fierberea la foc mic până ce boabele de fasole devin moi.

Zeama în care a fiert fasolea se scurge într-un vas separat şi se păstrează. O mică parte se foloseşte la pasatul fasolei. Cu restul, în trecut, gospodinele preparau în pripă o supă, ce avea mare trecere mai ales în zilele de post. Pe lângă morcovul şi pătrunjelul fiert, puneau câteva crutoane de pâine sau mămăligă prăjită pe plită, presărau puţin pătrunjel verde sau uscat şi împărţeau apoicâte puţin la fiecare.

Boabele de fasole fierte, împreună cu ceapa şi usturoiul fiert, se zdrobesc cât se poate de bine cu ajutorul zdrobitorului sau presei de cartofi.

Fasolea se pasează apoi printr-o sită cu ochiuri nu prea mari dar nici prea mici, care se aşează deasupra unei cratiţe. Se ia pe rând câte o porţie din fasolea zdrobită şi se pasează prin sită cu o lingură de lemn. Se continuă până ce rămân doar cojile. Când acestea devin vârtoase, se adaugă câte puţin din zeama în care a fiert fasolea.

În zilele noastre, este mai simplu şi mai rapid să se mixeze fasolea. Pasta obţinută conţine însă şi coji, piureul pierzând astfel puţin din fineţea se s-ar obţine prin pasarea manuală.

Piureul obţinut se potriveşte de sare. Dacă este prea consistent, se mai poate adăuga puţină zeamă de fasole, până când acesta se aduce la consistenţa dorită.

Într-o tigaie, se căleşte în ulei ceapa tăiată mărunt, până când aceasta începe să sticlească. Se adaugă apoi paprica (boia de ardei) şi se ia imediat de pe foc, pentru a evita arderea papricii.

Înainte de servire, o parte din ulei se amestecă cu piureul de fasole, iar restul se toarnă pe deasupra.

Dacă serviţi fasolea cu carnaţi, aceştia se pot fierbe în zeama de varză (moare) sau se prăjesc fie în cuptor lagrill, fie pe grătar sau în tigaie.

În loc de cârnaţi, se pot prăji la foc mic, câteva creste subţiri de slănină, până când acestea devin aurii şi crocante.

Când sunt gata, cârnaţii sau slănina prăjită se pun peste fasolea frecată. Opţional, se poate orna pe deasupra cu pătrunjel verde.

Se serveşte de preferinţă cu murături: fie o salată de varză murată, gogonele murate, ardei umpluţi cu varză sau alte murături în funcţie de preferinţă.

Notă: În alte zone, paprica se înlocuieşte cu bulion sau pastă de roşii, care se adaugă, tot după ce ceapa s-a înmuiat. În acest caz, se va lăsa să fiarbă în continuare câteva minute, după care, se potriveşte de sare şi piper. Se poate adăuga cimbru sau dafin după preferinţă şi se va continua fierberea până ce bulionul scade.