Mâncare de carne cu fasole albă şi usturoi

Fasole albă cu carne de miel
Fasole albă cu carne de miel (Maria Matyiku / Epoch Times)

Fasolea boabe cu carne este o mâncare tradiţională românească şi internaţională, rustică şi modernă în acelaşi timp. Această reţetă este o variantă aş spune mai sănătoasă, deoarece înlocuieşte prăjirea în ulei sau untură a cepei, cu gătirea ei direct în cuptor. Roşiile proaspete, ceapa tocată, usturoiul pisat, verdeaţa şi fasolea boabe fiartă se amestecă toate la un loc şi se pun direct la cuptor. Combinarea aromelor dau un miros ispititor, iar gustul mâncării e pe măsură. În sezonul rece, roşiile proaspete se pot înlocui cu roşii din conservă sau bulion.

Ingrediente:

1 kg de carne de miel, viţel sau porc
1/2 linguriţă de oregano proaspăt sau uscat
1 linguriţă de cimbru proaspăt
2 căţei de usturoi
2 linguri de ulei
sare, piper

1 kg de boabe de fasole albă fierte sau două conserve de fasole albă
1/4 kg de roşii proaspete tăiate în cubuleţe mici
1 ceapă mică tăiată mărunt
3 căţei de usturoi daţi prin presă
1 linguriţă de frunze de pătrunjel verde
1/2 linguriţă de cimbru
1/2 linguriţă de oregano
sare, piper

Modul de preparare:

Carnea se porţionează în bucăţi de 1.5 - 2 cm grosime şi se curăţă de părţile care au grăsime mai multă, apoi se sărează şi se piperează după gust.

Căţeii de usturoi se curăţă de coajă, apoi se dau prin presa de usturoi şi se pun într-un vas mic. Se adaugă oregano şi cimbru, un vârf de piper şi un vârf de sare. Treptat se adaugă uleiul amestecând cu o lingură, până când se obţine o pastă asemănătoare mujdeiului.
Carnea se unge cu pasta de usturoi pe ambele părti, apoi se pune într-un castronaş şi se lasă la temperatura camerei cel puţin 30 minute, pentru a lăsa aromele să pătrundă în carne.

Într-un vas de dimensiune potrivită se amestecă roşiile mărunţite, ceapa tocată, usturoiul dat prin presă, oregano, cimbrul şi frunzele de pătrunjel.

Se adaugă fasolea, după care amestecul se toarnă într-un vas termorezistent. Se acoperă cu o folie de aluminiu sau capac şi se dă la cuptor pentru 15 minute.

Între timp, carnea se aşează într-o tavă şi se pune la grătarul cuptorului (broiler) la 10 -12 cm distanţă de flacără. Carnea se lasă cam 5-6 minute pe fiecare parte, până când se rumeneşte pe ambele părţi şi formează o crustă frumoasă.

Vasul cu fasole se scoate din cuptor. Se aranjează bucăţile de carne prăjită pe deasupra, presându-le uşor spre fundul tăvii. Uleiul din tava în care s-a fript carnea se toarnă peste fasole.

Vasul descoperit se dă din nou la cuptor şi se lasă cam 10 minute, sau până când carnea e pătrunsă iar fasolea prinde o culoare uşor maronie.

Se scoate din cuptor, se porţionează în farfurii şi se serveşte fierbinte. Vă dorim poftă bună!