Facultatea de Drept a Universităţii de Vest - Timişoara împotriva „ordonanţelor-elefant”: Mediul academic este dator să ia atitudine

Universitatea de Vest, Timişoara
Universitatea de Vest, Timişoara (tion.ro)

Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara acuză Guvernul că „a decis să fie deasupra Dreptului şi să utilizeze în interes individual şi de grup prerogativele pe care le-au primit pentru gestionarea treburilor publice în considerarea interesului general”, potrivit unui comunicat de presă al Facultăţii.

„În calitate de responsabili cu educaţia juridică a tinerilor noştri, dezavuăm categoric deturnarea acestor prerogative. În calitate de apărători ai tradiţiilor constituţionale sănătoase ale României, reamintim că Dreptul nu înseamnă manevrarea normelor de procedură legislativă împotriva scopului lor. Dimpotrivă, în democraţiile liberale, la ale căror valori este ataşată şi România, Dreptul înseamnă, în primul rând, statul de drept, respectiv supremaţia legii”, se menţionează în comunicat.

Mesajul integral al Facultăţii din Timişoara:

„Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara condamnă cu fermitate adoptarea, aseară, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Guvernul României a ales să utilizeze în interes individual şi de grup prerogativele pe care le-a primit pentru gestionarea treburilor publice, în considerarea interesului general.

În calitate de responsabili cu educaţia juridică a tinerilor noştri, dezavuăm categoric deturnarea acestor prerogative. În calitate de apărători ai tradiţiilor constituţionale sănătoase ale României, reamintim că Dreptul nu înseamnă manevrarea normelor de procedură legislativă împotriva scopului lor. Dimpotrivă, în democraţiile liberale, la ale căror valori este ataşată şi România, Dreptul înseamnă, în primul rând, statul de drept, respectiv supremaţia legii.

Or, cei care au primit un mandat popular pentru guvernare au decis ca, printr-un act normativ, să se situeze deasupra Dreptului. Contrapunând Dreptului un act normativ, acţiunea lor loveşte însăşi fundamentul sistemului juridic românesc, Constituţia României. Procedând astfel, membrii Guvernului României au abdicat de la funcţia care le-a fost încredinţată, pierzând legitimitatea de a se mai ocupa de gestionarea treburilor publice ale naţiunii.

Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara invită membrii comunităţilor academice ale celorlalte facultăţi de drept din România să se alăture demersului său.”

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, susţine demersul Consiliului Facultăţii de Drept: „Mediul academic este dator, prin specialiştii săi, să ia poziţie faţă de problemele sociale ale comunităţii din care face parte. Suntem în faţa unei încercări pentru societatea noastră, iar punctul de vedere exprimat este extrem de pertinent. Sper ca demersul lor să aibă ecou şi printre alţi reprezentanţi ai şcolii româneşti de Drept.”

Şi profesorii de la Universitatea Bucureşti au atacat decizia Guvernului de a trimite Ordonanţele de Urgenţă privind modificarea Codurilor penale, într-o scrisoare- apel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne