Universitatea Bucureşti: Guvernul a legalizat furtul, la adăpostul întunericului şi al minciunilor

Mircea Dumitru, Liviu Papadima alături de alţi profesori universitari ai Universităţii Bucureşti cer instituţiilor statului să apere statul de drept în România, ca urmare a deciziei Guvernului privitoare la Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codului penal, pe care conducerea universităţii o califică drept „politică anti-românească”.
Clădirea principală a Universităţii din Bucureşti
Clădirea principală a Universităţii din Bucureşti (wikipedia.org)

Mai mulţi profesori universitari, membri ai comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, au lansat astăzi un apel public către instituţiile statului, pentru apărarea statului de drept în România.

Reacţia vine ca urmare a deciziei Guvernului privitoare la Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codului penal, pe care conducerea universităţii o califică drept „politică anti-românească”, potrivit paginii de informare a Universităţii.

Semnatarii scrisorii menţionează că „Guvernul României a abandonat aseară contractul social cu românii. La adăpostul întunericului şi al minciunilor, în dispreţ total faţă de încrederea cu care a fost învestit de milioane de români, Guvernul României a legalizat furtul, necinstea, ilegalitatea.

Cabinetul Grindeanu ne-a transmis ieri mesajul că munca onestă şi respectarea legii sunt pentru cei mai puţin norocoşi, iar furtul şi dispreţul faţă de legile care guvernează ordinea socială reprezintă privilegiul celor aleşi”.

Prin urmare, reprezentanţii comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti condamnă public deciziile luate de Guvern împotriva statului de drept şi solicită intervenţia instituţiilor abilitate ale statului pentru stoparea intrării în vigoare a ordonanţei menţionate.

Efectele pe care le-ar putea avea aplicarea acesteia sunt devastatoare nu numai pentru statul de drept din România, dar şi pentru credibilitatea ţării noastre în plan internaţional, susţin semnatarii scrisorii.

Profesorii semnatari sunt: prof. dr. Mircea Dumitru - Rector al Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Marian Preda - Preşedinte al Senatului, prof. dr. Romiţă Iucu - Prorector, prof. dr. Magdalena Platis - Prorector, prof. dr. Laurenţiu Leuştean - Prorector, prof. dr. Liviu Papadima - Prorector, conf. dr. Constantin Mihailciuc - Prorector, prof. dr. Laurenţiu Vlad - Prorector, Prof. dr. Bogdan Murgescu - Director CSUD, Academician Marius Andruh - profesor al Universităţii din Bucureşti.

De asemena, Mircea Dumitru afirmă, într-o postare pe Facebook că „România nu este ţara unui grup de politicieni veniţi să supună o naţiune după bunul lor plac”, arătând că ceea ce a făcut Guvernul României aseară arată un total dispreţ faţă de cinste şi respectarea legilor.

„Studenţilor noştri le vom vorbi mereu de onoare, corectitudine, respect şi dreptate”, mai scrie fostul Ministru al Educaţiei.

Lista semnatarilor rămâne deschisă, iar cei care doresc să se alăture demersului pot scrie Universităţii la adresa de e-mail: semnatari@unibuc.ro.

Varianta completă a Apelului public pentru apărarea statului de drept poate fi găsită aici.

Şi Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara condamnă adoptarea Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea codului penal.