Experţii: Alegerile prezidenţiale din 16 martie vor fi legitime

Alegerile prezidenţiale din 16 martie vor fi legitime, iar preşedintele ales va avea un mandat legal. Afirmaţiile au fost făcute de experţii constituţionali Nicolae Osmochescu şi Vitalie Catană, informează Moldpres.

Potrivit lui Osmochescu, deşi există păreri contradictorii, actualul Parlament este legitim. "Atât timp cât Legislativul funcţionează, toate legile şi hotărârile aprobate de deputaţi sunt legale. Şi atât timp cât deputaţii la 16 martie vor respecta toate normele procedurale, nimeni nu va putea contesta legalitatea alegerilor la Curtea Constituţională", a spus Osmochescu.

Expertul în drept constituţional, Vitalie Catană a opinat într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă că alegerile vor fi legitime. "Problema în momentul acesta este ce fel de alegeri avem? Dar oricare ar fi aceste alegeri, fie repetate, fie reluate de la capăt, eu cred că ele pot avea loc. Eu presupun că după data de 16 martie Parlamentul va merge cu preşedintele ales la Curtea Constituţională şi juraţii vor decide cu privire la legitimitatea alegerilor şi vor da şi o interpretare post-factum a acestor alegeri", a opinat Catană.

Partidul Comuniştilor a refuzat să participe la şedinţele din sesiunea de primăvară-vară a Legislativului pe motiv că acesta ar fi ilegal, iar actuala conducere ar uzurpa puterea de stat. Ieri deputaţii fracţiunii Partidului Comuniştilor au înaintat două iniţiative legislative, dintre care una de revocare a lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului şi a doua iniţiativă se referă la o moţiune de cenzură asupra Guvernului Republicii Moldova.

Partidul Socialiştilor încă nu a decis dacă îl va susţine pe Nicolae Timofti, unicul candidat înregistrat oficial, la scrutinul prezidenţial din 16 martie. Anunţul a fost făcut astăzi de liderul PSRM Igor Dodon la finele unei întrevederi cu Nicolae Timofti.

Problema în momentul acesta este ce fel de alegeri avem? Dar oricare ar fi aceste alegeri, fie repetate, fie reluate de la capăt, eu cred că ele pot avea loc.

Dodon a spus astăzi presei că pentru a lua o decizie finală mai are nevoie de o întâlnire cu Timofti pentru a pune la punct mai multe subiecte. "Au mai rămas subiecte de discutat. Mâine vom mai avea o întâlnire, pentru că spre finele zilei să luăm decizia finală", a afirmat Dodon.

El a adăugat că în cadrul discuţiilor au fost abordate o bună parte din subiecte ce ţin de integritatea teritorială a ţării, politica internă, perspectivele RM de colaborare în Est şi în Vest. Dodon a precizat că nu a solicitat de la candidatul AIE nicio garanţie, dar mai are nevoie să se consulte cu activul partidului.

De asemenea liderul socialiştilor a făcut publice şi detalii cu privire la întâlnirea pe care a avut-o în dimineaţa curentă cu preşedintele PCRM Vladimir Voronin. "Am vrut să vedem opinia lor pe mai multe subiecte, inclusiv cele ce ţin de eventuale alegeri anticipate. După întâlnire au apărut unele întrebări. Nu am avut discuţii despre alegerea preşedintelui, iar după întâlnire am tras o serie de concluzii pentru viitorul partidului", a opinat Dodon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe