Experţi: Tăcerea este un leac bun pentru corp şi minte

Oameni de ştiinţă şi experţi internaţionali explică avantajele pe care le aduce tăcerea celor dispuşi să şi-o ofere - 5 motive bune pentru a tăcea
Practicarea meditatiei prelungeşte longevitatea şi creşte nivelul de conştiinţă.
Practicarea meditatiei prelungeşte longevitatea şi creşte nivelul de conştiinţă. (Epoch Times)

Practicarea tăcerii în fiecare zi poate ajuta la o stare psiho-fizică mai bună, deoarece ne schimbă percepţia despre noi şi despre tot ce ne înconjoară, aducând beneficii imense organismului. Oameni de ştiinţă şi experţi internaţionali care au luat parte la Icons, prima conferinţă internaţională despre tăcere, organizată la Nocera Umbra, în Italia, de către Fondazione Patrizio Paoletti în colaborare cu Università Sapienza din Roma şi Haifa University din Israel - explică, în cinci puncte, de ce este bine să o practici în fiecare zi, relatează agenţia ANSA.

Experţii consideră că terapia tăcerii aduce cel puţin 5 avantaje taciturnilor:

1) Este arma secretă pentru o memorie bună: Conform unui studiu, realizat de Imke Kirste de la Duke University (SUA), două ore de tăcere pe zi ar stimula dezvoltarea celulară în hipocamp, regiunea creierului legată de formarea memoriei. Aceasta înseamnă că, dacă cercetările continuă, poate fi descoperită o nouă modalitate de a trata pacienţii care suferă de afecţiuni legate de regresia celulară în hipocamp, cum ar fi depresia sau demenţa. Tăcerea ajută la concentrare şi, rămânând concentraţi, memoria noastră se îmbunătăţeşte.

2) Mai puţină anxietate datorită tăcerii prin meditaţie: Adam W. Hanley, cercetător la Universitatea din Utah (SUA), a prezentat în cadrul conferinţei Icons unele cercetări realizate prin trei studii experimentale privind efectele meditaţiei asupra corpului şi a minţii. Rezultatul? Unele grupuri de persoane care urmau să fie supuse unei intervenţii chirurgicale au raportat "ameliorarea durerii, reducerea anxietăţii şi a necesităţii de a lua medicamente".

3) Tăcerea este un mare aliat al imaginaţiei: Gândiţi-vă la momentul în care, după un input sonor cum ar fi o melodie, care ulterior se opreşte brusc, de multe ori continuă să fie cântată în minte. Lipsa zgomotului permite conştiinţei noastre să creeze spaţiul potrivit pentru a-şi face lucrurile, pentru a ţese ceea ce suntem în lume şi pentru a ne ajuta să descoperim unde să ne poziţionăm.

4) „Practicarea tăcerii pentru a înţelege mai bine emoţiile celorlalţi. În cadrul evenimentului Icons, Olga Capirci, cercetătoare la Istituto di Scienze e Tecnologie della Cognizione din Roma a prezentat un studiu conform căruia absenţa sunetelor permite persoanelor surde să perceapă şi să elaboreze într-un mod mai profund emoţiile celorlalţi. „Observarea persoanelor în tăcere, lăsând la o parte oportunitatea de a comunica verbal, ne poate ajuta să înţelegem mai bine emoţiile prin care trec doar din expresia feţei, care adesea este influenţată de cuvinte”, subliniază cercetarea.

5) Practicarea tăcerii pentru a nu ne uita pe noi înşine. ”Zgomotele externe şi interne ne îndepărtează să ne cunoaştem pe noi înşine”, consideră Moshe Bar, profesor şi neurolog de renume internaţional. „Prin intermediul meditaţiei şi a tăcerii - continuă el - este posibil să ne bucurăm de lucrurile mici care ne înconjoară şi care de multe ori nu sunt luate în considerare”. Prin urmare, tăcerea are şi meritul de a ne face să fim mai conştienţi de noi înşine şi de tot ceea ce ne înconjoară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură