Experţi: "Din anumite considerente de ordin strategic, UE a închis ochii la multe probleme legate de lucruri foarte sensibile care există în Moldova"

(photos.com)
Tatiana Chiriac
08.10.2013

"Din anumite considerente de ordin strategic, Uniunea Europeană a închis ochii la multe probleme legate de lucruri foarte sensibile care există în Republica Moldova", consideră directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la "Infotag", la care au fost prezentate concluziile monitorizării, implementării de către autorităţile Republicii Moldova a reformelor în domeniile politic, legal şi economic în trimestrul III al anului 2013, expertul a menţionat că "în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova avem de a face cu o mare dezamăgire".

"În contextul integrării europene, Moldova merge la pachet cu Ucraina chiar dacă progresele sunt modeste. Până la urmă, din punct de vedere strategic, Summitul de la Vilnius trebuie să accepte semnarea de către Ucraina şi parafarea de către RM a Acordului de Asociere. Felul cum vor decurge lucrurile pe viitor însă, depinde de cetăţenii RM - dacă vor şti ei cum să exercite presiuni asupra guvernării pentru ca aceasta să procedeze aşa cum prevăd bunele legi, regulamente, planuri de acţiuni, strategii, concepţii aprobate tot de autorităţi. Este o discrepanţă mare între ceea ce citim şi ceea ce vedem", este de părere Igor Boţan, precizând că UE închide ochii la aceste lucruri.

Expertul consideră că în trimestrul III al anului 2013, Moldova a înregistrat progrese modeste practic la toate capitolele, precizând că progresele sunt vizibile în mare parte doar pe hârtie.

"În ceea ce priveşte combaterea corupţiei suntem la faza când contează foarte mult cum sunt implementate normele legale adoptate în cadrul reformei Centrului Naţional Anticorupţie şi Centrului Naţional de Integritate. Am putea spune că lucrurile au un parcurs normal dacă nu am avea dubii că această normalitate ascunde lucruri destul de grave pentru societate. CNA a publicat pe pagina sa web un raport în care detaliază modul cum a acţionat în primul semestru. Datele arată că au fost deschide 300 de dosare penale, însă statistica înalţilor funcţionari prinşi în flagrant se rezumă doar la primari", a spus Boţan.

Solicitat de reporterul "Infotag" să comenteze lipsa de progrese în activitatea CNA la un an de la implementarea reformei instituţiei, expertul a menţionat că acest lucru se explică prin faptul că în urma unul conflict de interese dintre membrii fostei alianţe de guvernare, Centrul a trecut înapoi din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului.

"Prin revenirea Centrului sub acoperişul Guvernului, însăşi concepţia de reformă a fost subminată. Cu toţii am observat cât de cumincior s-a comportat CNA în ultimele luni. Eu cred însă că au fost motive suficiente ca Centrul să se implice şi să ne spună câte ceva despre Banca de Economii, despre concesionarea Aeroportului Chişinău. Acum Centrul a revenit în albia "normală" şi se ocupă de lucruri uzuale", a ironizat expertul.

În opinia lui, deşi pe hârtie reformele merg bine, de fapt asistăm la lucruri care au o componentă de tenebritate foarte înaltă.

"Toate reformele se reduc până la urmă la numirea în funcţii a judecătorilor, procurorilor. Marea noastră problemă este că se fac legi noi, structuri noi însă cu personal vechi. Şi aici apare întrebarea dacă nu cumva procesul de modernizare este unul dăunător pentru RM. Asta pentru că în procesul de aşa-zisă modernizare cu oameni vechi, aceştia se adaptează noilor condiţii, devin mult mai abili, iar societatea rămâne mai vulnerabilă şi mai dezarmată în faţa lor. De fapt că dacă lucrurile nu stagnează, atunci pe anumite domenii ele chiar regresează", a menţionat Boţan.

În opinia expertului, cele mai mari probleme care subminează progresele modeste înregistrare sunt menţinerea influenţelor politice şi de grup asupra instituţiilor publice şi a organelor de drept, fapt care favorizează actele de corupţie. Directorul executiv al Centrului "Expert-Grup", Adrian Lupuşor, a menţionat la capitolul regrese, dialogul cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi emisiunea suplimentară de acţiuni la Banca de Economii, care a dus la micşorarea cotei deţinute de stat în această bancă, de la 56 la 33% din acţiuni.

"Procesul de privatizare a BEM a fost realizat în lipsa transparenţei, fapt care a diminuat încrederea partenerilor internaţionali în autorităţi", consideră expertul. Expertul Denis Cenuşa a menţionat că trimestrul III al anului a fost marcat de problemele în relaţia cu Rusia, precizând că Moldova nu a reuşit să asigure o calitate bună a produselor agroalimentare exportate în această ţară.

"Suspendarea exporturilor de băuturi alcoolice în Rusia poate însă crea premise pentru a intensifica relaţiile comerciale cu UE", a spus Cenuşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor